18 maart: Cern Festival

Binnenkort start de Large Hadron Collider weer op, de grootste deeltjesversneller ter wereld. Wij vieren dat met een groot Cern-festival met de beste deeltjessprekers en de tofste acts.

cern festival lhc
De LHC start binnenkort weer op. Kom naar het Cern-festival en leer alles over de toekomst van onze deeltjesfysica

In maart start de Large Hadron Collider (LHC) weer op na een jaar lang stilgelezen te hebben voor onderhoud. Deze deeltjesversneller die eerder onder meer het langgezochte higgsdeeltje heeft gevonden, kan dan eindelijk nieuwe metingen gaan doen. Welke geheimen van de bouwblokken waaruit jij en ik zijn opgebouwd zal de LHC nog meer ontsluieren? Deeltjesfysici kijken reikhalzend uit naar de herstart en wij natuurlijk ook.

Topsprekers

New Scientist-redacteur Yannick Fritschy bevindt zich in maart in Cern en zal live verslag doen vanuit de controlekamer. Vanuit België komt toponderzoeker Jorgen D’Hondt, directeur van het CMS-experiment, vertellen over de nieuwste ontwikkelingen van zijn experiment. Nederland wordt vertegenwoordigd door toponderzoeker Stan Bentvelsen, directeur van het Nederlandse deeltjesfysica-instituut NIKHEF en deeltjesonderzoeker Ivo van Vulpen (NIKHEF/UvA), die beiden zullen vertellen over het bijzondere onderzoek aan Cern.

We vertonen de splinternieuwe Cern-film Symmetry van regisseur Ruben van Leer en stellen hem na afloop vragen. New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen heeft een video-interview met Nederlands bekendste fysicus Robbert Dijkgraaf en New Scientist-redacteur George van Hal organiseert een deeltjesfysica-quiz waarmee mooie prijzen zijn te winnen. Elke bezoeker van het festival ontvangt bovendien gratis het boek Neutrino van Oxford-hoogleraar Frank Close.

Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door de Amsterdamse band Hoffman, die onlangs nog hoge ogen gooide bij de Grote Prijs van Nederland.

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger bieden we tot slot de mogelijkheid aan voor aanvang van het festival te dineren.

Mis dit ultieme deeltjesfeestje niet!

Wanneer: 18 maart, 19:00 – 22:30

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Toegang: € 27,50 (voor abonnees), € 32,50 (regulier), gratis voor leden van We Are Public (van leden van We Are Public ontvangen we graag een bevestiging van komst via mail: esther.dewit@veenmedia.nl). € 15 toeslag voor diner

Bestel hier je tickets