De Wetenschappelijke Bibliotheek

De Wetenschappelijke Bibliotheek is een bijzondere, rijk geïllustreerde serie boeken over natuurwetenschappelijke en technische onderwerpen. Inmiddels zijn er meer dan 150 delen verschenen en elk jaar komen daar nieuwe titels bij.

De auteurs

De auteurs van de reeks zijn veelal wetenschappers die tot de internationale top behoren. Zij schrijven op een toegankelijke manier over de meest recente ontwikkelingen in hun onderzoeksgebied. De boeken van de Wetenschappelijke Bibliotheek zijn daardoor standaardwerken op hun terrein en geschikt voor iedereen met een brede interesse.

Deze delen komen eraan

Aardobservatie (september 2022)
Hoe weet je telefoon waar je bent? Hoe verandert de aarde door geologische processen en klimaatverandering? Hoe kun je deze veranderingen nauwkeurig meten vanuit de ruimte? Satellieten kunnen tegenwoordig heel precies in de gaten houden hoe hard de ijskappen smelten, hoe snel de zeespiegel stijgt en hoe aardbevingen en tsunami’s ontstaan. Dit rijk geïllustreerde boek laat aan de hand van levendige voorbeelden zien hoe belangrijk aardobservatie is: zowel in het dagelijks leven als in de wetenschap. Een spannende reis vanaf de eerste onderzoeken in de oudheid tot het huidige tijdperk, waarin talloze satellieten de aarde continu observeren

Slinkse cellen (december 2022)
In dit rijk geïllustreerde boek laat Athena Aktipis zien dat door de evolutionaire oorsprong van kanker te begrijpen, onderzoekers met effectievere, revolutionaire behandelingen kunnen komen. Aktipis gaat miljarden jaren terug in de tijd, naar de periode waarin eencellige organismen meercellig werden. Binnen deze lichamen vol samenwerkende cellen speelde een kleine groep vals: deze cellen gebruikten te veel middelen en vermenigvuldigden zich onbeheersbaar, waardoor kanker ontstond. Tegenwoordig ontdekken we in allerlei soorten – van sponzen en cactussen tot honden en olifanten – nieuwe mechanismen voor tumoronderdrukking. Aktipis beschrijft de vele manieren waarop meercellige levensvormen hun verdediging tegen kanker hebben ontwikkeld en nieuwe en veelbelovende mogelijkheden voor de preventie van de ziekte.