New Scientist Wetenschapstalent 2021: de kandidaten

Op deze pagina vindt u de profielen van de kanshebbers op de titel New Scientist Wetenschapstalent 2021. Uw stem uitbrengen, doet u hier. Uit de vijf talenten met de meeste stemmen kiest de jury een nummer een, twee en drie. De winnaar wacht een feestelijke huldiging tijdens het evenement New Scientist Live.

Aurélie Carlier

Voordat piloten in een vliegtuig stappen, oefenen ze moeilijke handelingen eerst in een vluchtsimulator. Waarom maken we bij medisch-wetenschappelijk onderzoek niet gebruik van zo’n virtuele oefenruimte? Die vraag stelde Aurélie Carlier zichzelf. Ze… Lees verder…

Met lood in je schoenen en een hoopvol gezicht open je het
zoveelste pakje met bestelde kleding. Helaas. Weer te klein, te groot of een raar model. Dat hoeft nooit meer te gebeuren als het aan Femke Danckaers ligt. Haar onderzoek mondde uit in… Lees verder…

We worden steeds ouder. Daardoor zou dementie in Nederland en België op den duur zomaar volksziekte nummer één kunnen worden. Dementie is nog altijd niet te genezen, maar het persoonlijke risico op dementie is wel te verlagen. Kay Deckers ziet… Lees verder…

Wat is je adres? In welke wijk woon je? Hoeveel mensen wonen er bij jou in de stad? Dit lijken normale vragen, maar ze zijn niet makkelijk te beantwoorden als je in een sloppenwijk woont in een gemiddelde Afrikaanse stad. Met drones… Lees verder…

Van een paar cellen naar een klein mensje in negen maanden. Van dit wonderlijke en mysterieuze proces probeert Marion van den Heuvel een onderdeel in kaart te brengen: de ontwikkeling van het babybrein. Ze meet de hersenactiviteit van… Lees verder…

Het is een van de urgentste kwesties in de geneeskunde: antibioticaresistentie. Bacteriën worden steeds beter bestand tegen de huidige middelen en nieuwe antibiotica ontwikkelen wordt steeds moeilijker. Joleen Masschelein is… Lees verder…

Hout uit duurzame bossen kan een milieuvriendelijk alternatief zijn voor grondstoffen als steenkool, olie en gas. Maar het verwerken van hout wordt bemoeilijkt door de lijmstof lignine, die het materiaal van stevigheid voorziet. Barbara De Meester ontdekte… Lees verder…

Zo flexibel als een papiertje fladdert, zo stug blijkt datzelfde velletje wanneer je het verkreukelt. Metamaterialen zijn materialen die door hun structuur onverwacht gedrag vertonen. Dat gedrag komt niet voort uit het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, maar… Lees verder…

Met beide voeten op de grond lijkt het een ver-van-je-bedshow: internationaal ruimterecht. Maar door het groeiende aantal objecten in de ruimte wordt dit vakgebied steeds belangrijker. Hoe vermijd je satellietbotsingen? Hoe voorkom je… Lees verder…

Het ene moment verzamelt hij als een soort Indiana Jones gegevens over zeldzame soorten tijdens avontuurlijke expedities diep in het Amazoneregenwoud. Het andere moment kraakt hij complexe wiskundige benaderingen uit de hoek van… Lees verder…

De manier waarop de zon energie maakt nabootsen op aarde: als dat lukt, hebben we er een duurzame en potentieel oneindige energiebron bij. Tot nu toe lukt het alleen niet om kernfusie – het samensmelten van atoomkernen waarbij energie vrijkomt… Lees verder…

Muziek brengt mensen samen, maar kan ze ook uit elkaar drijven. Julian Schaap onderzoekt welke rol muziek speelt in sociale interacties. Achter muzieksmaak schuilt meer dan alleen het oordeel of muziek ‘goed’ of ‘slecht’ is. Schaap toonde aan… Lees verder…

Mensen herstellen gelukkig van verwondingen. Een snee in je vinger is geen probleem, want binnen een mum van tijd zit die dicht en blijft er hoogstens een klein litteken achter. Als het aan Didier Snoeck ligt, heeft ook beton straks deze zelfhelende eigenschap. Om dit… Lees verder…

Een weerbericht vertelt je doorgaans waar het gaat regenen. Niko Wanders kiest voor een andere insteek. Hij ontwikkelt weerberichten voor droogte. Nederland en België staan bekend als natte landen. Toch krijgen we steeds langere periodes van droogte… Lees verder…

De belangrijkste variaties in het klimaat vinden plaats op seizoensschaal. Denk aan steeds warmere zomers en steeds nattere winters. Maar onderzoek naar het klimaatverleden gaat vaak in stapjes van duizenden tot miljoenen jaren. Daarmee gaan dus veel details… Lees verder…