Boekpresentatie: Speurtocht naar buitenaards leven

Vrijdag 16 juni vindt in de Academische Club in Amsterdam de feestelijke presentatie plaats van Speurtocht naar buitenaards leven. Auteur en celbioloog Nanne Nanninga zal vertellen over de totstandkoming van het boek. Daarnaast neemt sterrenkundige Ed van den Heuvel, die het voorwoord schreef, kort het woord. Komt u ook?

speurtocht naar buitenaards levenIs de aarde de enige plek in het universum waar leven is ontstaan? Eeuwenlang hebben mensen zich met deze tot de verbeelding sprekende vraag bezig gehouden. Sterrenkundige Christiaan Huygens speculeerde in de zeventiende eeuw al over het bestaan van buitenaards leven. Toch hebben we er tot nu toe nog geen spoor van gevonden.

Willen we hier verandering in brengen, dan moeten we eerst weten hoe dit soort sporen eruit zien. Als we al ergens leven vinden, is het waarschijnlijk niet in de vorm van groene mannetjes. Het gaat dan eerder om subtiele biologische of scheikundige sporen op het oppervlak of in de atmosfeer van de betreffende buitenaardse wereld – ook op aarde was het leven lange tijd bescheiden van vorm.

Celbioloog Nanne Nanninga schreef in een vorig boek over het eerste leven op aarde. Nu breidt hij zijn horizon uit naar de rest van het universum. Hij beschrijft de noodzakelijke processen voor het ontstaan van leven en gaat in op de scheikunde, sterrenkunde en ruimtevaart die nodig is om voor eens en voor altijd vast te stellen of het leven zich ook elders heeft ontwikkeld.

Auteur
Nanne NanningaNanne Nanninga (1937) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is hij emeritus hoogleraar moleculaire celbiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksinteresse omvat onder meer de oorsprong en evolutie van cellen en de geschiedenis van de natuurfilosofie. Eerder verscheen in de reeks Wetenschappelijke Bibliotheek van zijn hand Van protocel tot spons (2013).

Waar? Wanneer? Hoe?
Locatie: Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam
Aanvang: 16 juni, 15.00 uur
Aanmelding: info@newscientist.nl

Uitgeverij New Scientist en de Academische Club Amsterdam nodigen u uit om hierbij aanwezig te zijn.