2053. Dat is het aantal nucleaire explosies die tussen 1945 en 1998 onze aarde hebben geteisterd. De eerste ontploffing vond plaats in Los Alamos, waar de Amerikanen met hun geheime Manhattanproject de atoombom ontwikkelden. De laatste ontploffingen waren twee nucleaire tests die Pakistan uitvoerde.

De Japanse Isao Hashimoto bracht alle explosies indrukwekkend in beeld in de onderstaande animatie. Elke ontploffing verschijnt als stip op de kaart. Een teller houdt bij hoeveel nucleaire explosies elk land op zijn naam heeft staan. De video duurt lang, maar is wel de moeite waard. Mocht je echt ongeduldig zijn, dan staat er een versie online die drie keer versneld afspeelt. De opbouw van het aantal ontploffingen komt in deze versie wel minder tot zijn recht.

Hoe house zich ontwikkelde in Europa en de VS
LEES OOK

Hoe house zich ontwikkelde in Europa en de VS

De muziekstroming house sloeg in de jaren tachtig aan in Europa, maar niet in de Verenigde Staten. Cultuursocioloog Rens Wilderom ontrafelde waarom.

Hopelijk hoeft Hashimoto zijn kaart de komende decennia niet aan te passen. Sommigen zullen daar nu al anders over denken. De geruchten gaan dat Noord-Korea in 2006 en 2009 nucleaire tests uitvoerde. Iets meer dan een jaar geleden, op 12 februari 2013, meldde Noord-Korea nogmaals een ondergrondse test te hebben gedaan.

Of het er nou 2053 of 2058 waren – wetenschapper Robert Oppenheimer heeft gelijk gekregen over de nucleaire gekte. Oppenheimer werkte mee aan het Manhattanproject, en nadat hij getuige was van de eerste nucleaire ontploffing zei hij: ‘we wisten dat de wereld niet meer dezelfde zou zijn’.

Lees ook: