Alles in onze wereld bestaat uit 94 simpele bouwstenen. Deze elementen, van waterstof tot plutonium, zijn dus ook de basis van ons leven. Met dat idee in zijn achterhoofd startte Mike Paterson zijn internationale mediaproject ‘94 Elements’.

Met Pattersons project krijgen de elementen een menselijke kant, in korte films van verschillende makers. In bovenstaande film zie je hoe arbeiders in India koper van oude elektrische circuits afhalen door de platen in salpeterzuur te dopen. Het koper reageert met het zuur, waarbij het giftige gas stikstofdioxide vrijkomt.

Kunnen we met web3 het internet terugveroveren op de tech-giganten?
LEES OOK

Kunnen we met web3 het internet terugveroveren op de tech-giganten?

Het idee van een gedecentraliseerd internet dat gewone gebruikers meer macht geeft, wint aan populariteit. Wat is er precies nodig om dit plan te late ...

Al vier andere elementen zijn ‘verfilmd’. Een daarvan staat op naam van de Nederlandse filmmaker Helmie Stil. Haar film gaat over osmium, het element dat de politie gebruikt om vingerafdrukken te detecteren. Osmium, en de andere elementenfilms, vind je op de website van 94 Elements.

Met vijf video’s op de lijst, en twee in productie, zijn er nog 87 elementen te gaan. Creatieve ideeën blijven dus welkom.