‘Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.’

Dat is stress volgens Wikipedia. Het is een redelijk nietszeggende definitie (wat voor spanning? Welke reacties?). Maar eigenlijk heeft ook niemand een uitleg nodig. We stressen namelijk allemaal.

Vrouwen hebben het écht sneller koud dan mannen (maar toch gaan ze pas later rillen)
LEES OOK

Vrouwen hebben het écht sneller koud dan mannen (maar toch gaan ze pas later rillen)

Waar mannen en vrouwen een ruimte delen, is vaak gedoe over de temperatuur. Het is geen gevolg van persoonlijke beleving, bli ...

Maar wáárom stressen we? Volgens bovenstaande video van Scientific American is stress te wijten aan een instinctieve behoefte om snel een beslissing te maken. Er is iets erg aan de hand, we schrikken en stressen, en ons brein krijgt een enorme kickstart om een snelle keuze te maken: vluchten of vechten?

Nou is vluchten voor een deadline, een moeilijke toets of de ontmoeting met je nieuwe schoonouders niet echt een optie. Maar Scientific American biedt ons troost: ook wanneer stress niets lijkt op te leveren, leren we van elk stressvol moment. Hoe meer stress we ervaren, hoe beter we met stress omgaan.

Troost jezelf dus met die gedachte. De volgende keer dat je een belangrijke afspraak mist dankzij een vertraagde trein, ben je weer wat stress-bestendiger. En als je ooit echt in een ‘vluchten of vechten’-situatie terecht komt, bijvoorbeeld als je oog in oog staat met een hongerige beer, ben je zo koel als een kikker.

Afbeelding: Flickr/bottled_void