‘Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.’

Dat is stress volgens Wikipedia. Het is een redelijk nietszeggende definitie (wat voor spanning? Welke reacties?). Maar eigenlijk heeft ook niemand een uitleg nodig. We stressen namelijk allemaal.

Hoe bloeiende ­planten de wereld wisten te veroveren
LEES OOK

Hoe bloeiende ­planten de wereld wisten te veroveren

Toen bloeiende planten de wereld veroverden, verdrongen ze de niet-bloeiende planten die ­eerder de aarde domineerden. Hoe wonnen ze die strijd?

Maar wáárom stressen we? Volgens bovenstaande video van Scientific American is stress te wijten aan een instinctieve behoefte om snel een beslissing te maken. Er is iets erg aan de hand, we schrikken en stressen, en ons brein krijgt een enorme kickstart om een snelle keuze te maken: vluchten of vechten?

Nou is vluchten voor een deadline, een moeilijke toets of de ontmoeting met je nieuwe schoonouders niet echt een optie. Maar Scientific American biedt ons troost: ook wanneer stress niets lijkt op te leveren, leren we van elk stressvol moment. Hoe meer stress we ervaren, hoe beter we met stress omgaan.

Troost jezelf dus met die gedachte. De volgende keer dat je een belangrijke afspraak mist dankzij een vertraagde trein, ben je weer wat stress-bestendiger. En als je ooit echt in een ‘vluchten of vechten’-situatie terecht komt, bijvoorbeeld als je oog in oog staat met een hongerige beer, ben je zo koel als een kikker.

Afbeelding: Flickr/bottled_void