In Australië is een kind van zestien maanden geopereerd aan een inwendige onthoofding. De Australische nieuwszender 7 News Melbourne bezocht het jongetje afgelopen week in het ziekenhuis.
Het jongetje kwam samen met zijn moeder en oudere zus terecht in een auto-ongeluk. Zijn moeder en zus kwamen er zonder al te veel kleerscheuren van af, maar bij het jongetje kwam het hoofd los van zijn nek. Normaal zit de schedelbasis met ligamenten vast aan de bovenste nekwervel, maar bij een dergelijke inwendige onthoofding breken de ligamenten en komt de schedel volledig los van de nek.
Digitale tweelingen van organen brengen medische wetenschap in stroomversnelling
Door een 'digitale kopie' van een orgaan te maken, kunnen artsen deze minutieus bestuderen.
In zeventig procent van de gevallen overlijdt het slachtoffer van inwendige onthoofding direct, en nog vijftien procent overlijdt in de dagen erna. Degenen die wel herstellen, houden vrijwel altijd permanent letsel. Kinderen hebben meer kans op een inwendige onthoofding, omdat hun hoofd relatief groot is ten opzichte van hun lichaam.
‘De meeste kinderen zouden zulk letsel nooit overleven’
Dokter Geoff Askin, die het jongetje behandelde, vindt het ongelooflijk dat in dit geval het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel vormt, niet beschadigde. ‘De meeste kinderen zouden zulk letsel nooit overleven, en als ze dat wel zouden doen, zouden ze misschien nooit meer kunnen bewegen of ademen’, zegt hij in 7 News Melbourne.
Askin wist tijdens een zes uur durende operatie het hoofd van het jongetje weer vast te maken aan zijn nek, met behulp van draad en een stuk van de rib. Op dit moment moet de peuter nog een hoofdbrace dragen, maar hij zal hoogstwaarschijnlijk volledig van het ongeluk herstellen.
https://www.facebook.com/7NewsMelbourne/videos/10153687941404301/