In Australië is een kind van zestien maanden geopereerd aan een inwendige onthoofding. De Australische nieuwszender 7 News Melbourne bezocht het jongetje afgelopen week in het ziekenhuis.

Het jongetje kwam samen met zijn moeder en oudere zus terecht in een auto-ongeluk. Zijn moeder en zus kwamen er zonder al te veel kleerscheuren van af, maar bij het jongetje kwam het hoofd los van zijn nek. Normaal zit de schedelbasis met ligamenten vast aan de bovenste nekwervel, maar bij een dergelijke inwendige onthoofding breken de ligamenten en komt de schedel volledig los van de nek.

Dit is waarom een mediterraan dieet zo goed voor je is
LEES OOK

Dit is waarom een mediterraan dieet zo goed voor je is

Een mediterraan dieet verlaagt het risico op hartaanvallen en andere aandoeningen. Inmiddels beginnen onderzoekers te begrijpen waarom.

In zeventig procent van de gevallen overlijdt het slachtoffer van inwendige onthoofding direct, en nog vijftien procent overlijdt in de dagen erna. Degenen die wel herstellen, houden vrijwel altijd permanent letsel. Kinderen hebben meer kans op een inwendige onthoofding, omdat hun hoofd relatief groot is ten opzichte van hun lichaam.

‘De meeste kinderen zouden zulk letsel nooit overleven’

Dokter Geoff Askin, die het jongetje behandelde, vindt het ongelooflijk dat in dit geval het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel vormt, niet beschadigde. ‘De meeste kinderen zouden zulk letsel nooit overleven, en als ze dat wel zouden doen, zouden ze misschien nooit meer kunnen bewegen of ademen’, zegt hij in 7 News Melbourne.

Askin wist tijdens een zes uur durende operatie het hoofd van het jongetje weer vast te maken aan zijn nek, met behulp van draad en een stuk van de rib. Op dit moment moet de peuter nog een hoofdbrace dragen, maar hij zal hoogstwaarschijnlijk volledig van het ongeluk herstellen.

7 News | Toddler spinal surgery

UPDATE: Jaxon's recovery – the next step. WATCH: http://on.fb.me/1VGj0OaA toddler has undergone delicate surgery to reattach his head to his neck following a serious car accident.Specialist staff pulled off what was thought to be impossible. The boy will now be able to lead a completely normal life after his marathon surgery.7 News reporter Katrina Blowers has the details.Latest from 7 News: http://yhoo.it/1HYefMw7 News video: http://yhoo.it/1V97pbWLatest news on Twitter: twitter.com/7NewsMelbourne

Geplaatst door 7 News Melbourne op Dinsdag 29 september 2015