Chinese artsen hebben met succes een geamputeerde hand getransplanteerd die ze daarvoor aan een enkel hadden ‘geparkeerd’. Dat meldt BBC. Volgens de artsen zullen er nog diverse operaties nodig zijn voordat de patiënt, Xiao Wei, zijn hand weer volledig kan gebruiken.

Bron: ElionCHanneL
Bron: ElionCHanneL

Wei verloor zijn hand bij een bedrijfsongeval. Normaal gesproken hebben artsen slechts een paar uur de tijd om een ledemaat te redden, zelfs als die op ijs wordt bewaard. Omdat Wei zeer ernstige verwondingen had en zijn gehele arm was verbrijzeld, konden de artsen de ledemaat niet direct aanhechten. Om de hand in ‘leven’ te houden, sloten de artsen de hand tijdelijk aan op de bloedvaten in de enkel van de patiënt. Een maand na het ongeval was Wei’s arm genoeg hersteld om de hand opnieuw eraan vast te kunnen maken.

Chinese artsen zijn erg succesvol in het transplanteren van lichaamsdelen naar andere delen van het lichaam. Zo werd eerder dit jaar een tienermeisje geholpen die als kind zware brandwonden opliep in haar gezicht. Met behulp van een waterballonnetje in haar borst rekten artsen de huid zover op dat het bij een transplantatie groot genoeg was om haar hele gezicht mee te bedekken. Tevens groeiden artsen een nieuwe neus op het voorhoofd van een man nadat hij zijn eigen neus verloor door een verkeersongeval en een daaropvolgende infectie. De nieuwe neus moet bij latere transplantatie zijn eigen neus, waar niets meer van over is, vervangen.

‘Neem parasieten mee bij het ontrafelen van een voedselweb’
LEES OOK

‘Neem parasieten mee bij het ontrafelen van een voedselweb’

Als we onderzoeken welke plaats een dier inneemt in een voedselweb, moeten we ook kijken welke parasieten het heeft, stelt Ana Born-Torrijos.