Stel je bent de baas over het universum. Wat zou je doen? Zou je de zon laten verdwijnen? De aarde tien keer zo groot maken? De zwaartekracht een stukje zwakker maken? Welke keuzes je ook maakt, de gevolgen zijn waarschijnlijk onvoorstelbaar groot. Ons zonnestelsel is een redelijk ‘breekbaar’ systeem, dus kleine veranderingen kunnen de boel compleet laten instorten.

Met het gratis programma Universe Sandbox kun je vrijelijk aan het universum knutselen in een gesimuleerd zonnestelsel. Je ziet direct welke effecten je acties hebben. Als je de boel laat instorten, kun je gewoon op de reset-knop drukken.

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent
LEES OOK

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent

Neuro-oncoloog Tom Snijders is gespecialiseerd in hersenkanker, waarbij de levensverwachting vaak gering is. Hij is betrokken ...

De Sandbox is leuk om mee te experimenten en heeft prachtige graphics, maar is stiekem ook best leerzaam. Zo kom je er meteen achter wat een ‘geluk’ we hebben dat ons zonnestelsel precies zo in elkaar steekt als het doet. Maar goed, dat hoeft niet de enige reden te zijn om het programma te installeren. Ook als je je gewoon even de baas over het heelal wilt wanen, is dit een fantastisch spel.