Stel je bent de baas over het universum. Wat zou je doen? Zou je de zon laten verdwijnen? De aarde tien keer zo groot maken? De zwaartekracht een stukje zwakker maken? Welke keuzes je ook maakt, de gevolgen zijn waarschijnlijk onvoorstelbaar groot. Ons zonnestelsel is een redelijk ‘breekbaar’ systeem, dus kleine veranderingen kunnen de boel compleet laten instorten.

Met het gratis programma Universe Sandbox kun je vrijelijk aan het universum knutselen in een gesimuleerd zonnestelsel. Je ziet direct welke effecten je acties hebben. Als je de boel laat instorten, kun je gewoon op de reset-knop drukken.

Vergroot je welzijn met een digitaal ­dieet
LEES OOK

Vergroot je welzijn met een digitaal ­dieet

Online gamen, sociale media en videobellen hebben een unieke ‘voedingswaarde’ die invloed heeft op je gemoedstoestand, concentratie en energienive ...

De Sandbox is leuk om mee te experimenten en heeft prachtige graphics, maar is stiekem ook best leerzaam. Zo kom je er meteen achter wat een ‘geluk’ we hebben dat ons zonnestelsel precies zo in elkaar steekt als het doet. Maar goed, dat hoeft niet de enige reden te zijn om het programma te installeren. Ook als je je gewoon even de baas over het heelal wilt wanen, is dit een fantastisch spel.