Nike heeft schoenen aangekondigd die zijn uitgerust met power laces, schoenveters die zichzelf strikken. Het idee voor deze schoenen stamt uit de film Back to the Future II.

02 Back_to_the_Future_logoOp 21 oktober 2015 is het zover: Marty McFly zal in onze toekomst arriveren. Dat was althans het plot van de film Back to the Future  II, die in 1989 uitkwam. Fans van de film maken zich alvast klaar voor het heugelijke feit. Zo is er op Facebook een evenement aangemaakt, de Marty McFly Welcome Party, waar al 200.000 gasten voor staan ingeschreven. Als deze mensenmassa op 21 oktober teleurgesteld wordt, kunnen ze zich in ieder geval troosten met de gave Back to the Future-schoenen die Nike dan in de schappen heeft liggen.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

In de film trekt Marty een paar futuristische sneakers aan, die zichzelf strak trekken om zijn voeten. Power laces, noemt Marty de technologie. Nike haast zich nu om de schoenen werkelijkheid te maken, blijkt uit een patent.  Nike wil nog niets kwijt over de datum dat de schoenen beschikbaar zijn, of over de prijs. Wel weten we dat de schoenen Nike Air MAG heten.

De schoenzool zal sensoren bevatten die registreren wanneer iemand in de schoen stapt, volgt het patent van Nike. Ook kun je de power laces met een knop activeren. Een motortje in de schoenzool trekt de laces vervolgens op hun plek.

In 2011 bracht Nike een Back to the Future-schoen uit zonder power laces, maar met ledlicht. De opbrengst bracht 6 miljoen dollar in het laatje voor de Michael J. Fox Foundation, die onderzoek naar Parkinson steunt. Michael J. Fox, de acteur die Marty McFly portretteerde, lijdt zelf ook aan deze ziekte.

Ik ben benieuwd of de ontwerpers bij Pepsi al werken aan de Back to the Future-fles voor Pepsi Perfect.

Lees ook: