Al snel besefte ik dat ik ze ergens van kende, de nieuwe uniformen die de politie overweegt in te voeren. Natuurlijk: uit Star Trek!

Een meneer die mij volgt op Twitter nam de proef op de som met Photoshop. En zie, de gelijkenis met de bemanning van de Enterprise is écht treffend:

Aantal dode trekvogels kan worden beperkt door windmolens af en toe uit te zetten
LEES OOK

Aantal dode trekvogels kan worden beperkt door windmolens af en toe uit te zetten

Het aantal slachtoffers dat windmolens onder trekvogels maken, kan omlaag. Bijvoorbeeld door de windturbines op bepaalde tijden stil te zetten.

Star Trek, hoe zou de politie erop komen? Is het korps soms bevolkt door ‘trekkies’, zoals Star Trek-fanaten heten?

Zou dat de reden zijn waarom er agenten rondlopen die hun uiterste best doen om als twee druppels water te lijken op Lieutenant Worf?:

Maar het fascinerende artikel dat deze foto vanochtend in de krant begeleidde, werpt toch wat ander licht op de zaak. Aan het politie-uniform, zo leerde ik, kun je aflezen hoe de lange arm zijn rol wenst te zien.

Na de oorlog zagen onze agenten er nog uit als een soort soldaten, met hun hoge laarzen, pofbroeken en loshangende sabeltje. In de softe jaren zestig en zeventig veranderde dat, en werd de politieman je beste vriend: hij kreeg onopvallender kleding, en zijn wapen verdween uit het zicht.

Daarna zwol de agent op tot zijn huidige vorm, een met versierselen, portofoons, wapens, handboeien en bonnenboekjes omhangen figuur: wij zijn van alle markten thuis.

En nu dus Star Trek. Eigenlijk ontbreekt alleen de vaporizer, bracht een andere meneer die mij volgt op Twitter in. Wat zou de politie hiermee willen uitdragen?

Ik vrees het ergste: een superheld willen zijn. In een strak zittende maillot de boeven achterna. Over hekken springen, liefst met een salto, door ruiten springen. En dan de boeven met een welgemikte kaakslag dwars door een muur heen slaan natuurlijk. (Ik heb te doen met de wat meer gezette oom agent, die zich straks ook in zo’n turnpakje moet hijsen).

Dit wordt een dolle boel. Je vraagt meer blauw op straat en voor je het weet ziet het er buiten uit als een fandag voor Star Trek-liefhebbers, met al die verklede figuren.

Ik voorzie dieven die worden besprongen door Captain Kirk en Commander Riker, ik denk aan agenten die bij felle zon een visor opzetten, en zie me ’s avonds laat al een blaastest doen bij een emotieloze Mister Spock.

Eén troost voor de politie: trekkies vind je overal. Want wat had presentatrice Suzanne Bosman van RTL Nieuws laatst aan? Inderdaad: