Als ik een rol beschuit openmaak valt het me op dat de laatste van de dertien beschuitjes ‘op z’n kop’ zit. Waarom is dat? – Ron Jut

Deze vraag is beantwoord in New Scientist van oktober 2014

BeschuitenHierop heeft, zoals wel vaker, voedingsdeskundige IJsbrand Velzeboer een uitgebreid antwoord. ‘Beschuit wordt gebakken in een omgekeerde ronde bakvorm tot een soort plat en rond kadetje dat tweemaal zo dik is als één beschuit. Na dit bakproces wordt het ronde kadetje doormidden gesneden en opnieuw gebakken zodat het een krokant broodje wordt: de beschuit.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Er wordt geen brooddeeg gebruikt maar een deeg dat gebaseerd is op veel eieren. Dit geeft beschuit ook de typische smaak en brosheid. Vooral het snijvlak raakt snel beschadigd. De onderzijde van een beschuitje is veel steviger.

Om deze reden is het soms verstandig om de beide uiteinden van een rol beschuit af te dekken met de bodem van een beschuit. Niet alle fabrikanten passen deze kunstgreep toe, omdat dit een extra handeling vergt bij het verpakken.’