Normaal gesproken zien we bergen als eeuwig, niet als dingen met een begin en eind. Het inspirerende filmpje The Weight of Mountains van Temujin Doran (Studio Canoe) laat je op een nieuwe manier kijken naar deze zwijgende reuzerotsen.

Alle goede en slechte dingen die in de wereld gebeuren, zijn betekenisloos wanneer ze worden afgezet tegen de enorme schaal van bergen, zo zegt filmmaker Temujin Doran met het nodige gevoel voor dramatiek in zijn filmpje The Weight of Mountains op videosite vimeo. Daarin staat Doran stil bij de gigantische levenscycli van bergen. Hij beschrijft het totale proces, vanaf het moment dat bergketens geboren worden in het woelige geweld van de aardse plaattektoniek tot het moment dat ze onder invloed van wind, regen en ijs weer tot zand heeft zijn wedergekeerd.

Haringijs tegen de hongerklop
LEES OOK

Haringijs tegen de hongerklop

Columnist Yannick Fritschy vreest dat topsport aan charme verliest nu dat technologie de overhand krijgt bij het bepalen van de winnaar.

Begeleid door prachtige foto’s en filmbeelden van bergketens die op rustig tempo aan het netvlies voorbij trekken, geeft de video je in een luttele 11 minuten een gevoel voor de eeuwigheid van de meest imponerende bouwsels op moeder aarde. Het levert een filmpje op dat van bergen bijna menselijke wezens maakt met een geboorte en een dood – en zelfs een begrafenis op zee.

Bekijk The Weight of Mountains hieronder:

Lees verder: