Waarom gaap je als iemand anders gaapt? En gebeurt dat sneller als je die persoon aardig vindt? Deze schattige video vat de huidige stand van kennis op gaapgebied in de wereld in een kleine 5 minuten samen.

Gapen is bijzonder besmettelijk. Iemand anders horen gapen, of zien gapen, is vaak al voldoende om de kaken wijd open te sperren en een lekker lange gaap uit te stoten. Sterker nog: zelfs dit bericht lezen, kan al voldoende zijn om een gaap op te wekken – iets dat trouwens ook geldt voor dit bericht schrijven, kan ik bevestigen.

Op de vraag waarom gapen zo besmettelijk is, bestaan verschillende antwoorden. Die variëren van het simpele ‘het is een reflex’, tot complexere fysiologische en psychologische verklaringen. Zo zou onze neiging om gedrag na te apen, lijden tot het structureel na(g)apen van anderen. Bovendien is er daarbij ook nog de kans dat je vrienden en familieleden sneller nagaapt dan vreemden.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

In deze video van Ted-Ed, een subdeel van de bekende TED-talks die zich richt op videolessen, wordt de huidige kennis over het gapen op innemende wijze samengevat. GAAP.