Lowlands opent deuren voor wetenschappelijk onderzoek; call for proposals nu van start.

Wat zou jíj te weten willen komen tijdens een driedaags festival, waarbij zo’n 55.000 mensen een unieke gemeenschap vormen? Waar men geniet van muziek, cultuur en elkaar. Een plek waar relaties ontstaan, waar miljoenen berichtjes gestuurd en foto’s gemaakt worden, een plek waar een kortstondig paradijs opbloeit. Kortom: het ideale onderzoeksterrein voor wetenschappers. Lowlands, BKB en New Scientist nodigen daarom wetenschappers, universiteiten en vakgroepen uit een onderzoeksvoorstel in te sturen voor Lowlands Science.

Lowlands Science

Het NFI-onderzoek naar crime scenes is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)

Zomers warmen sneller op dan winters
LEES OOK

Zomers warmen sneller op dan winters

Als het klimaat verder opwarmt, zullen de zomers waarschijnlijk sneller opwarmen dan de winters. Dat blijkt uit onderzoek naar schelpen.

Lowlands Science kende in 2015 een succesvol debuut. Er was een enorm lab aanwezig waarin bezoekers omwille van de wetenschap onderwerp werden van experimenten van onder andere het Nederlands Forensisch Instituut, Radboud UMC, TU Delft en de UvA. Tien teams deden onderzoek naar onder andere de aanwezigheid van het adventure gen bij bezoekers en naar de mogelijkheid om letterlijk hersengolven te laten synchroniseren. Het publiek maakte mee hoe het is om stokoud te zijn en dompelde zich onder in virtuele werkelijkheden. Lange rijen van onderzoeksrespondenten vormden zich, ondanks het bloedhete weer.

Open call

Ook in 2016 roept Lowlands wetenschappers op om voorstellen te doen voor onderzoek op het festival. Met anoniem of vrijwillige medewerking van de festivalbezoekers, gebruik van het terrein, enzovoort. De mogelijkheden zijn groot, mits de kwaliteit en de haalbaarheid gewaarborgd worden in de voorstellen. Wat zou jij willen onderzoeken op Lowlands? Klik hier (link naar site vorig jaar) om te zien welk onderzoek er vorig jaar werd uitgevoerd.

De aanvraag dient aan de volgende criteria te voldoen

 • Het onderzoek dient maatschappelijk en wetenschappelijk relevant te zijn
 • Het onderzoek moet zichtbaar en/of relevant zijn voor het Lowlandspubliek
 • De Lowlandsbezoeker moet kunnen meedoen aan het onderzoek,
 • onderwerp van het onderzoek zijn of er iets van kunnen leren
 • Het onderzoek dient in maximaal 1500 woorden omschreven te worden

Daarnaast dien het voorstel de volgende informatie te bevatten

 • Naam, korte cv en werkgever van de onderzoeker
 • Onderzoeksvraag en doelstelling
 • Methode / plan van aanpak
 • Hoe wordt de informatie/data verkregen op Lowlands gebruikt voor verder onderzoek?
 • Wat heb je nodig op het festivalterrein? Hoeveel ruimte, welke technische  middelen etc.
 • Hoe groot is je team?

Het onderzoek is anoniem en niet herleidbaar naar individuen. De gegevens verkregen door wetenschappers op het festival worden uitsluitend gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. De sluitingsdatum voor de voorstellen is vrijdag 1 april. Onderzoeksvoorstellen dienen gemaild te worden naar rewanjansen@bkb.nl. Uiterlijk eind mei horen de kandidaten of ze al dan niet geselecteerd zijn om het onderzoek daadwerkelijk uit te voeren.

Disclaimer

Bij elk winnend voorstel gaan we opzoek gaan naar gepaste financiering binnen en buiten de universiteit. We willen jonge onderzoekers hierdoor niet ontmoedigen zich in te schrijven, wij gaan nadrukkelijk helpen bij het vinden van onderzoeksgeld en ervaring leert dat er vaak veel meer mogelijkheden zijn dan gedacht wordt. Echter, mocht dit niet lukken dan bestaat de kans dat het onderzoek niet plaats kan vinden.

Vorig jaar maakten we het onderstaande videoverslag van Lowlands Science