Wie het populaire Discovery-programma Time Warp kent, weet dat schijnbaar gewone zaken er opeens magisch uitzien als je ze in slow motion bekijkt. Zo blijkt een hond die zijn vacht uitschudt ongelofelijk draaibaar. En zie je een fantastische ontploffing van snoep als een scherpschutter een lolly van zijn stokje schiet.

Maar naast dat deze timewarp video’s leuke televisie opleveren, kunnen ze ook enorm nuttig zijn. Wetenschappers zetten ze graag in om extreem snelle processen te bestuderen. Soms staan wetenschappers zelfs voor grote verrassingen. Toen de makers van Period Videos het bekende ‘Barking Dog’ scheikunde-experiment filmden, konden ze hun ogen niet geloven.

Hoe ontstaat onze werkelijkheid uit de quantumwereld?
LEES OOK

Hoe ontstaat onze werkelijkheid uit de quantumwereld?

De wereld om ons heen komt voort uit wolken van quantummogelijkheden. Een nieuwe theorie verklaart hoe dit gebeurt.

Dat maakt deze Periodic Video alleen maar leuker. Het biedt niet alleen een mooie timewarp-video en een uitleg over het experiment, maar ook een kijkje achter de schermen van het wetenschappelijke proces. Zoals biochemist en auteur Isaac Asimov ooit zei: “In wetenschap is de spannendste zin om te horen, de zin die de meeste nieuwe ontdekkingen inluidt, niet ‘Eureka!’ maar ‘Dat is raar…’.”