Al wekenlang gonsde het op internet van de geruchten. Deze week donderdag zou Nasa iets zeer spectaculairs bekendmaken, zo had de ruimtevaartorganisatie aangekondigd. Iets dat te maken had met buitenaards leven.

Het kon haast niet anders: men had een buitenaards wezen opgeduikeld! Van Paul de Leeuw tot De Wereld Draait Door had men dat toch echt begrepen. Jubel en juich, buitenaards leven!

Dat viel een beetje tegen. Het buitenaardse wezen waarom het allemaal ging, woont helemaal niet op Mars of op Zeta Reticuli – maar op de bodem van een stinkend meer in Californië. Het ging hier gewoon om een bacterie, te klein om met het blote oog te kunnen zien.

'Mensen zijn huiverig voor onbekend voedsel'
LEES OOK

'Mensen zijn huiverig voor onbekend voedsel'

Cagla Cinar onderzoekt onze afkeer van onbekend voedsel. Want waarom eten mensen bijvoorbeeld niet graag een reep gemaakt van insecten?


Het Mono-meer in Californië: gewoon op aarde


Een bijzondere ontdekking, geen misverstand daarover. Bacteriën die als bouwsteen in hun DNA arseen gebruiken in plaats van fosfor, die kenden we op aarde nog niet. Een arseenwezen uit de blubber! Bekijkt u deze Labyrint-uitzending voor de details.

De media pakten het nieuws dan ook groot op. De verwachtingen waren toch al hooggespannen, en dus knalden diverse kranten er ruim voor de officiële bekendmaking op los, en opende het NOS Journaal met het zo ‘belangrijke’ nieuws.

Aan de andere kant, zó bijzonder is zo’n bacterie nou ook weer niet. Nog maar kort geleden stuitten biologen op een complete nieuwe klasse microben, de archaea, die in niets leken op gewone bacteriën. Geen journaal dat ernaar kraaide.

Zoutplakken

Inmiddels zijn er bacteriën bekend die kilometers onder de grond zwavel snoepen, microben die baantjes trekken in pruttelende vulkaanpoeltjes en organismen die overleven in zoutplakken, brandende zuren en zelfs in radioactief afval. Nu ik eraan denk, op tv zie ik geregeld politici waarvan ik denk: van welke planeet zou die eigenlijk komen?

Wat Nasa vooral heeft ontdekt, is niet een of ander wezen, maar ‘viral marketing’, het aan de man brengen van een bericht door geheimzinnige roddels en geruchten te verspreiden. Een beproefde truc uit de filmwereld.

Lees de persaankondiging van Nasa er maar op na. ‘Nasa zal een persconferentie houden om een astrobiologische vondst te bespreken die de zoektocht naar bewijs van buitenaards leven sterk zal beïnvloeden’, staat daar. Dat is maar een half woord verwijderd van ‘We hebben buitenaards leven gevonden!’

Gefeliciteerd Nasa, we have a lift-off. Nu maar hopen dat de perszaal niet leeg blijft als er straks écht leven opduikt op Mars. De journalisten mochten eens denken: ach, heb je Nasa weer.