Alle proefpersonen kunnen zichzelf een schouderklopje geven – we zitten inmiddels op een derde van de Cool Challenge. Lees hieronder mijn recente ervaringen en bekijk een kleine impressie van het douchen – als je durft.

10 januari, zaterdag

Bron: tanakawho
Bron: tanakawho

De organisatie heeft de mijlpaal van tien douchedagen aangegrepen om alle douchers via een mailtje maar eens een hart onder de riem te steken. Daarnaast hadden ze een vermaning in petto voor degenen die zich niet netjes aan de voorgeschreven tijd houden. Foei!

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Vanuit onderzoeksperspectief is het zeer terecht dat men hierop wijst. Ik ga er voor het gemak van uit dat ze me mijn ene miscalculatie vergeven. Wat het koud douchen zelf betreft, kan ik melden dat zowaar enige routine aan het ontstaan is. Tijdens de voorafgaande warme douche bouwt zich een lichte wedstrijdspanning op. Na het dichtdraaien van de warmwaterkraan volgt een lichamelijke schrikreactie. Die kun je het best het hoofd bieden door een zo snel mogelijke blootstelling van het hele lichaam aan het koude water. Na een minuut volgt gewenning. De laatste 30 seconden zijn appeltje, eitje.

11 januari, zondag

Het is stilaan tijd om wat dieper in te gaan op de wetenschappelijke kant achter het experiment. Een eerste vraag hierbij betreft de onderzoeksmethodologie. Hoe betrouwbaar zijn de door de proefpersonen gerapporteerde ervaringen eigenlijk?

Een medewerker van het Centre for Human Drug Research legde ik die vraag voor. Hij wijst op een probleem dat optreedt als een journalist zich opwerpt als proefkonijn. ‘Wij hebben als stelregel dat mensen die professioneel schrijven over een onderzoek niet aan het experiment mogen deelnemen. Proefpersonen moeten altijd de mogelijkheid hebben uit het onderzoek te stappen. Als van je verwacht wordt dat je stukken schrijft, dan kan dit vaak niet.’

Goed punt. Hoewel ik niet met het mes op de keel aan dit onderzoek meedoe, ga ik op een andere manier dit onderzoek in dan andere vrijwilligers. Binnenkort praat ik met onderzoeksleider Geert Buijze. Hem leg ik deze en andere vragen voor.

Lees ook: