You’ve got a pretty what chemistry is, right? Het zijn atomen en moleculen, die dingen doen en auto’s, voedsel en leven enzo vormen. En het bestuderen van die dingen’, zo beschrijft YouTuber Hank Green de chemische wetenschap in een notendop. ‘Maar hoe zijn we zo ver gekomen?’

Voordat chemie chemie was, probeerden alchemisten al de geheimen van materie te ontrafelen. Dat had in eerste instantie meer weg van koffiedik kijken dan van wetenschap, maar langzaam groeide alchemistisch geknutsel uit tot een serieuze science. Nauwkeurige metingen en experimenten waren daarbij cruciaal. Hoe dit pad tot de hedendaagse chemie eruit zag, ontdek je in bovenstaande video van Crash Course.

Long covid: wat we inmiddels weten over de oorzaken en mogelijke behandelingen
LEES OOK

Long covid: wat we inmiddels weten over de oorzaken en mogelijke behandelingen

Wat weten we nu, vier jaar na de coronauitbraak, over long covid en over hoe we deze complexe aandoening kunnen behandelen?

De video geeft een interessante historische blik op de geschiedenis van de chemie. Green kiest als thema het begrip over atomen en moleculen. Terecht, want zodra we die kleine bouwsteentjes in de smiezen hadden, was de moderne chemie een feit.