Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze week: Loes Keijsers, universitair hoofddocent ontwikkelingspsychologie bij de Tilburg University.

‘In Nederland heeft een op de vijf pubers last van emotionele problemen, zoals depressies, angst en eenzaamheid. Een ‘gewone’ puber kampt ook met moodswings en is wel eens chagrijnig. Wij waren benieuwd wanneer dit ‘normaal pubergedrag’ is, en wanneer dit een voorteken is van een depressie. Vaak wordt een depressie namelijk niet herkend, en krijgen de pubers daardoor te laat een behandeling.

Na acht jaar ontwerpen, puzzelen en bijschaven is in maart is onze app Grow It! live gegaan. Dat heeft bij mij tot een groot inzicht geleid. Natuurlijk snap ik als geen ander dat jongeren niet staan niet te springen om mee te doen aan een saaie vragenlijststudie. Maar ik ben wel benieuwd hoe zij zich voelen. Samen met kinder- en jeugdpsychiater Manon Hillegers van het Erasmus MC hebben we daarom de Grow It!-app bedacht en ontwikkeld.

Waarom je beter voor drie dagen boodschappen kunt doen dan voor een hele week
LEES OOK

Waarom je beter voor drie dagen boodschappen kunt doen dan voor een hele week

‘Weggooien is zonde’, meldt de supermarkt als een product bijna over de datum is. Klopt, maar zodra aan het woord ‘afva ...

Deze app is een serious game die jongeren elke dag een challenge geeft en hen leert om te gaan met stress. Vijf keer per dag krijgen ze een minivragenlijst waarin ze vertellen hoe zij zich voelen. Daarna doen ze een challenge, krijgen ze punten en kunnen ze prijzen winnen. In week 1 hadden al meer dan 750 jongeren zich aangemeld. En wij krijgen zo in real-time inzicht in hoe het met ze gaat.

Door deze app kunnen we in de toekomst beter voorspellen wie er een depressie ontwikkelt, en wie er gewoon aan het puberen is. Uiteindelijk hopen we op de lange termijn dat jongeren minder depressief worden, en dat ze op een adequate manier om leren gaan met stress.’