Sommige dieren zijn zo bizar dat ze afkomstig lijken te zijn van een andere planeet. Andere lijken weer onmogelijke kruisingen. Waarschijnlijk zal je deze opmerkelijke dieren nooit in het echt tegenkomen. Daarom zetten we de 15 meest opmerkelijke dieren op een rijtje.

15. Weekschildpad

 

Bron: Wikimedia Commons
Bron: Wikimedia Commons

Weekschildpadden hebben een snuitvormige neus met grote neusgaten die ze gebruiken om voedsel op te sporen. Omdat deze schildpadden geen hoornige beenplaten op het rugschild hebben, is het schild zacht en flexibel.

Kunnen mysterieuze waterschimmels ons wapenen tegen antibioticaresistentie?
LEES OOK

Kunnen mysterieuze waterschimmels ons wapenen tegen antibioticaresistentie?

De oceanen barsten van de schimmels, zo blijkt uit DNA-onderzoek. Deze met raadsels omgeven organismen zouden kunnen helpen bij het bestrijden van ant ...

14. Indische zeekoe

Dugong_Marsa_Alam wikimedia
Bron: Wikimedia Commons

De Indische zeekoe lijkt nog het meest op een kruising tussen een nijlpaard en een dolfijn. De grote kop lijkt op een enorme stofzuiger waarmee hij graast terwijl zijn staart opmerkelijk genoeg precies hetzelfde lijkt als die van een dolfijn.

13. Oeakari

Cacajao_calvus_ucayalii. wikimediajpg
Bron: Wikimedia Commons

Met zijn kleurige rode kop hoeft de oeakari geen moeite te doen om op te vallen. Hij dankt die rode kleur aan een gebrek aan pigment en vele kleine aderen die dicht onder de huid liggen. Hoewel hij een lange jas van vacht heeft hebben alle apen uit deze familie een kale kop.

12. Glaucus atlanticus

Glaucus_atlant wikimedia
Bron: Wikimedia Commons

De drijvende zeeslak Glaucus atlanticus voedt zich met een van de meest giftige neteldieren ter wereld, namelijk het Portugees oorlogsschip. De slak is niet alleen immuun voor het gif, hij slaat het op in in zijn lichaam. Afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen gif kan dit dier vele malen giftiger zijn dan zijn prooi.

11. Grote rafelvis

Leafy_Seadragon_Phycodurus_eques_2500px_PLW_edit
Bron: Wikimedia Commons

De grote rafelvis wordt ook wel de zeedraak genoemd en is verwant aan de zeepaardjes. Niet geheel verrassend leeft hij in kelprijke gebieden waarin hij perfect opgaat in zijn omgeving.

10. Neuskikker

Nasikabatrachus_sahyadrensis wikimedia
Bron: Wikimedia Commons

Je zou denken dat de neuskikker een foutje van de evolutie is door zijn bolle lichaam en ingetrokken kop. Het dier brengt het meeste van zijn tijd door onder de grond waar het zich voedt met termieten. Daardoor bleef de kikker onopgemerkt en ontdekten wetenschappers het dier pas in 2003.

9. Sterneusmol

star mole flickr
Bron: Flickr

De sterneusmol is perfect aangepast op het ondergrondse leven. Zijn stervormige neus bevat maar liefst 25.000 sensoren waarmee hij de kleinste trilling kan waarnemen.

8. Schoenbekooievaar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bron: Wikimedia Commons

De schoenbekooievaar doet vanwege zijn bek denken aan een prehistorische eend. Hoewel het dan wel een grote eend van anderhalve meter is. Zijn bek alleen al kan 24 centimeter lang worden.

7. Neusaap

Portrait_of_a_Proboscis_Monkey wikimedia
Bron: Wikimedia Commons

Zoals zijn naam al doet vermoeden heeft de neusaap een reusachtige neus. Alleen die neus al maakt hem een van de meest aparte dieren. Als dat nog niet apart genoeg is, heeft hij ook nog zwemvliezen tussen zijn tenen waarmee hij makkelijk van eiland naar eiland zwemt.

6. Koboldhaai

Mistukurina_owstoni_museum_victoria_-_head_detail wikimedia
Bron: Wikimedia Commons

Kobolden zijn over het algemeen geen wezens die de schoonheidsprijs verdienen. Dat is ook het geval bij de koboldhaai. Hoewel er niet veel bekend is over het dier wordt het dier ook wel een ‘levend fossiel’ genoemd. Het is de enige bestaande vertegenwoordiger van de familie Mitsukurindae en een afstammeling van ongeveer 125 miljoen jaar oud.

5. Angorakonijn

Englishangora wikimedia
Bron: Wikimedia Commons

Onder de enorme berg haar zit daadwerkelijk nog een dier verscholen, namelijk het angorakonijn. De lange vacht is door genetisch toeval ontstaan. Sindsdien wordt het dier gefokt voor zijn warme wol.

4. Blobvis

blobfish
Bron: Wikimedia Commons

Het zou maar zo een mislukt bakmengsel kunnen zijn maar dit dier leeft toch echt op onze aarde. De blobvis leeft in de diepzee waar een zwemblaas niet efficiënt is. Zijn drijfvermogen dankt hij daarom aan de grote hoeveelheid gelatine in zijn lichaam. De dichtheid van gelatine is net iets lager dan water waardoor hij blijft drijven in het water.

3. Ogcocephalus parvus

800px-OgcocephalusParvus wikiemdia
Bron: Wikimedia Commons

Dankzij zijn felrode mond wordt deze vis ook wel beschouwd als de Marilyn Monroe onder de vissen. Het uitsteeksel op zijn kop scheidt chemicaliën uit waarmee hij zijn maaltje lokt.

2. Promachoteuthis sulcus

Richard E Young tolweb.org  Creative Commons
Bron: Richard E Young/Creative Commons

Hoewel inktvissen normaal gesproken een papegaaienbek hebben, lijkt het gebit van deze inktvis meer op die van een mens.

1. Paradijsvogel

Paradijsvogels zijn uitgedost met weelderige veren. De vogel weet die verentooi dan ook op een opmerkelijke manier te gebruiken bij de paringsdans.

Lees verder: