Kop-of-munt-toppers: ze bestaan. Dat zijn bijzondere mensen die extreem goed kunnen raden of een gegooid geldstuk kop of munt boven heeft.

Kop, of munt?
Inschrijven voor het Belgisch Kampioenschap Kop-of-Munt kan op de site van de Schuur van Scheire. Foto: frankieleon, Foter

Binnenkort strijden de giganten onder de kop-of-munt-raders tegen elkaar in het Belgisch Kampioenschap Kop of Munt, dat op Pi-dag wordt georganiseerd door Lieven Scheire. De regels zijn simpel: je strijdt één tegen één en wie fout raadt, ligt eruit. De winnaars gaan een ronde verder, tot in de finale de twee sterspelers overblijven. Zij bepalen in de televisiestudio van De Schuur van Scheire wie de allerbeste is.

Inschrijven kan nog, dus het aantal deelnemers is nog onbekend. Maar zeg dat het er ongeveer 512 zijn, dan zal de kop-of-munt-rader negen keer op rij goed moeten zitten om de titel te pakken.

Tijd 'vertraagt' bij het zien van iets gedenkwaardigs
LEES OOK

Tijd 'vertraagt' bij het zien van iets gedenkwaardigs

Tijdens het kijken naar een opvallende afbeelding lijkt de tijd langzamer te gaan, ontdekten Amerikaanse hersenwetenschappers.

Negen keer achter elkaar kop-of-munt raden; je moet van hele goede huize komen om die prestatie neer te zetten. En toch durf ik te wedden dat het één van de deelnemers gaat lukken.

Oplichters

Een tijd terug was ik bij een lezing van wiskundegoeroe Ionica Smeets. Zij vertelde een briljant verhaal over oplichters die handig gebruik maakten van dit kop-of-munt-spelletje. Ik weet de details niet meer precies, maar het ging ongeveer zo. De oplichters stuurden de eerste maand een gratis beleggingadvies naar 1000 beleggers. De helft kreeg het advies een aandeel te kopen, de andere helft om datzelfde aandeel te verkopen. De koers van het aandeel steeg die maand. Daarop kregen de 500 mensen die het koopadvies hadden gehad, een tweede brief met wederom een gratis advies. De ene helft kreeg weer een koopadvies, de andere helft een verkoopadvies. De aandelen daalden. De 250 mensen die het verkoopadvies hadden gekregen, kregen een derde – gratis – tip. En ook nu ging de groep in tweeën. Uiteindelijk bleven er zo 125 mensen over, die al dríe keer op rij een goed beleggingsadvies van de oplichters hadden gehad. Nu was het tijd om te cashen: de oplichters stuurden die 125 mensen een nieuwe brief. Zij konden zich, tegen vergoeding, abonneren op de adviesdienst van de oplichters.

Ik adviseer Lieven Scheire om te doen wat die oplichters deden. Hij kan wedstrijdadvies gaan geven: na drie gratis goede adviezen kan hij het vierde voor grof geld verkopen. Een andere optie is natuurlijk dat hij gokbureau opent, waar je kan inzetten op de winnaar.

Daarnaast adviseer ik een lieve vriendin van me om mee te doen; als ze zo zeker weet dat die piepverse baby in haar buik een jongen is, dan is ze vast ook goed in kop en munt raden.

Naschrift 16 maart 2015: de voorronden van het BK kop of munt zijn inmiddels geweest. Kim Van Cauwenberghe en Nicolas De Corte spelen op 25 maart de finale in De Schuur van Scheire. Er deden 512 deelnemers mee. De finalisten hebben al acht keer op rij goed geraden: de finale zal uitwijzen wie van de twee de beste is.

Naschrift 2: Kim van Cauwenberghe heeft in de bloedstollende finale gewonnen, met munt.

Lees ook: