Als je in het bovenstaande filmpje over blauwe meren uitkijkt, met witte donzige wolkjes in de lucht, zou je het bijna niet geloven. Dit is Mars. Of beter gezegd, dit was Mars. Miljarden jaren geleden had de wereld die we nu kennen als ‘de rode planeet’ een dikke atmosfeer. Daardoor was het klimaat warm genoeg om oceanen te laten bestaan. Wellicht liep, kroop of glibberde daardoor zelfs leven over het planeetoppervlak.

Maar tijden veranderen, ook op Mars. De warme, natte planeet transformeerde in een koude droge hel. De lieflijke blauwe lucht vulde zich met rood en bruin stof. Zo kreeg Mars de look die we vandaag de dag van hem gewend zijn.

De grote geboortecrisis
LEES OOK

De grote geboortecrisis

Terwijl de wereld worstelt met de gevolgen van overbevolking, klinkt in de verte het hoorngeschal van het omgekeerde onheil.

De animatie hierboven is gemaakt door wetenschappers van Nasa’s MAVEN-missie. MAVEN, dat staat voor Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN, is een ruimtesonde die zal onderzoeken hoe Mars zijn atmosfeer verloor. De lancering van MAVEN vond op 18 november plaats. In september 2014 zal MAVEN de rode planeet bereiken en aan zijn onderzoek kunnen beginnen.