Een filmpje van Amerikaanse onderzoekers laat de wereldwijde cultuurmigratie van de mens zien van de afgelopen 2612 jaar.

Een filmpje van 5 minuten vat de wereldwijde cultuurmigratie van de mensheid van de afgelopen 2612 jaar samen. Amerikaanse onderzoekers die het filmpje in elkaar gezet hebben, schreven op 31 juli over hun bevindingen in het vakblad Science.

Door de geboorte- en sterfplaatsen van meer dan 120.000 mensen te verbinden ontstond er een patroon.  Bron: Schich et al., 2014
Door de geboorte- en sterfplaatsen van meer dan 120.000 mensen te verbinden ontstond er een patroon.
Bron: Schich et al., 2014

De onderzoekers gebruikten de Google Freebase, een site die gegevens heeft over bekende mensen, plaatsen en dingen, om de geboorte- en sterfplaatsen van ruim 120.000 belangrijke mensen met elkaar te verbinden. De lijst bevat historische figuren als Plato, Julius Caesar en Leonardo da Vinci, maar ook artiesten zoals Michael Jackson en John Lennon. De verbintenissen leverden ruim 37.000 locaties op.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

De geboorteplaats van elke persoon gaven de onderzoekers in het filmpje aan met een blauwe stip en de sterfplaats met een rode. Het resultaat was een cultureel patroon van 600 voor Christus tot het jaar 2012. Het patroon laat zien welke steden er in welke periodes belangrijk waren. Hoe belangrijker een stad, hoe meer belangrijke, invloedrijke mensen daar stierven.

Zo laat het filmpje zien hoe Parijs uiteindelijk Rome overnam als cultureel centrum van Europa. Ook laat het zien hoe Noord-Amerika vanaf de 17e eeuw steeds belangrijker werd, omdat steeds meer Europeanen zich daar wilden vestigen.

Bekijk hieronder het filmpje van de cultuurmigratie van de mensheid.

Lees ook: