Cytoskeletten, axonen, microtubuli, motoreiwitten; het zit allemaal in je lichaam. Toch zullen die vaktermen bij veel mensen weinig belletjes doen rinkelen. Maar hoe maak je de werking van bijvoorbeeld zo’n motoreiwit nou begrijpelijk voor een grote groep mensen? De afdeling Celbiologie van de Universiteit Utrecht heeft de oplossing: noem hem John en maak er een animatiefilmpje van.

John
Motoreiwit John onderweg om zijn boodschap af te leveren.

Motoreiwitten zorgen voor het transport van bepaalde stoffen in zenuwcellen. Het lijkt dan ook niet meer dan logisch om een vergelijking te maken met het verkeer waarmee we in ons dagelijks leven in aanraking komen. John moet dan ook via een netwerk van wegen op zijn eindbestemming aankomen waarbij cytoskeletten de wegen voorstellen. Maar net zoals wij verschillende soorten wegen kennen, zijn de cytoskelet-wegen ook niet allemaal hetzelfde. Microtubuli zijn bijvoorbeeld de hoofdwegen. Motoreiwitten vormen het verkeer op de weg. Johns doel is om zijn pakketje af te leveren op een specifieke plaats in de axon. Hierbij moet hij obstakels overwinnen om zijn bezorging te kunnen voltooien.

'Mensen zijn huiverig voor onbekend voedsel'
LEES OOK

'Mensen zijn huiverig voor onbekend voedsel'

Cagla Cinar onderzoekt onze afkeer van onbekend voedsel. Want waarom eten mensen bijvoorbeeld niet graag een reep gemaakt van insecten?

Neurodegeneratieve ziekten

Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de werking van zenuwcellen. Onderzoek naar de precieze werking hiervan en het doorgronden van de transportsystemen zijn fundamenteel om meer inzicht te krijgen in ziekten waarbij zenuwcellen afsterven. Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose zijn voorbeelden van deze zogeheten neurodegeneratieve ziekten. De onlangs geopende afdeling Celbiologie van de Universiteit Utrecht houdt zich onder andere hiermee bezig. Met het filmpje hoopt de afdeling een manier te hebben gevonden om complexe concepten toegankelijk te maken en onderzoek op een luchtige manier te presenteren.

Bekijk hieronder het filmpje en oordeel zelf of het ze gelukt is.