De mens is de meest succesvolle soort op aarde.

De mens is de meest succesvolle soort op aarde. We leven in grote sociale groepen, gebruiken andere wezens als voedsel of gezelschapsdieren, en we ontwikkelden technologie, politiek, kunst en wetenschap. Daarbij gaan we al lang niet meer gebukt onder het recht van de sterkste. Je hoeft niet de snelste, de slimste, of degene met de hardste vuisten te zijn om in deze samenleving je plekje te vinden.

Waarom je beter voor drie dagen boodschappen kunt doen dan voor een hele week
LEES OOK

Waarom je beter voor drie dagen boodschappen kunt doen dan voor een hele week

‘Weggooien is zonde’, meldt de supermarkt als een product bijna over de datum is. Klopt, maar zodra aan het woord ‘afva ...

Andere soorten hebben het minder goed bekeken. Maar zijn andere soorten dan ook minder ‘succesvol’? Wellicht niet, als je kijkt naar de harde cijfers. Want hoewel we met enorm veel mensen deze aardbol bevolken, wegen we in totaal minder dan krill. We winnen het ook niet van de mieren, en zelfs niet van zoiets minuscuul als virussen.

In bovenstaande video van It’s Okay to be Smart zet blogger Joe Hanson de precieze getallen op een rijtje. De gigantische aantallen die hij noemt zijn onvoorstelbaar, maar met heldere voorbeelden weet hij toch een duidelijk beeld te schetsen. Meer informatie over de genoemde cijfers vind je op zijn blog: hier.