Bij het opruimen kwam ik hem opeens weer tegen: de studie van de Britse informaticus Hany Farid naar de beruchte ‘achtertuinfoto’ van Harvey Lee Oswald.

Die foto kent u vast. De moordenaar van president Kennedy, poserend in zijn achtertuin met een geweer en een marxistische krant.

Bevat de aarde een vrijwel onbeperkte voorraad aan schone 'gouden waterstof’?
LEES OOK

Bevat de aarde een vrijwel onbeperkte voorraad aan schone 'gouden waterstof’?

Over de hele wereld speuren mensen naar voorraden duurzame waterstof in de aardbodem. Maar hoeveel is er te vinden?

Persoonlijk heb ik nooit zo geloofd in samenzweringstheorieën die stellen dat Kennedy door iemand anders dan Oswald werd doodgeschoten. Maar er was altijd één ding dat zelfs mij aan het twijfelen bracht: die foto.

Want kijk eens goed naar dat hoofd. De schaduw van Oswalds neus klopt niet met de rest van de lichtinval. Dat hoofd is erop geplakt. Kijk maar, ik kan het zelf ook met Photoshop:

Totdat Farid, als digitaal forensisch expert verbonden aan de Britse universiteit van Dartmouth, ernaar keek. Farid zette de foto om in een driedimensionale digitale reconstructie, zodat hij de lichtinval beter kon bestuderen.

En ziedaar. De foto klopt wel degelijk. De schaduw van Oswalds neus zit precies goed. Ook op andere punten – zoals de scherpte en de resolutie – kon Farid geen gesjoemel aantonen.

“Het is hoogst onwaarschijnlijk dat iemand zo’n perfecte trucfoto heeft kunnen vervaardigen met de technologie die in 1963 ter beschikking was”, aldus Farid in het vakblad Perception.

Einde verhaal? Ik ben eigenlijk nog niet helemaal overtuigd. Want waarom zou iemand in vredesnaam in zijn achtertuin gaan poseren met een geweer en een krant? Als om te zeggen: kijk eens, ik, Lee Harvey Oswald, ben een communist en ik heb het moordwapen hier in handen?

Rare jongen, die Oswald.