Of klik hier.

Over het algemeen houden scheikundigen wel van natuurkunde, en vinden natuurkundigen ook scheikunde behoorlijk interessant. Maar zodra je vraagt welke tak van wetenschap beter is, dan is het lab opeens te klein. Het is een eeuwenoude strijd tussen fysica en chemie, tussen de Einsteins en de Mendeleevs. In bovenstaande podcast van BBC-radioprogramma The Infinite Monkey Cage proberen Britse wetenschappers de strijd voor eens en altijd te beslissen.

Aan de kant van natuurkunde strijdt wetenschapsberoemdheid en deeltjesfysicus Brian Cox samen met komiek Dara O’Briain, die theoretische natuurkunde heeft gestudeerd. Polymeerchemicus Tony Ryan en Andrea Sella, die bekend is van zijn spectaculaire scheikundedemonstraties, vertegenwoordigen chemie. De vier zorgen voor een inzichtvol maar ook vaak hilarisch debat dat elke wetenschapsliefhebber zal waarderen.

Hoe (on)gezond zijn caloriearme suikervervangers?
LEES OOK

Hoe (on)gezond zijn caloriearme suikervervangers?

Caloriearme suikervervangers, zoals aspartaam, zitten tegenwoordig in allerlei producten. Maar hoe gezond zijn deze zoetstoffen eigenlijk?

Er komt geen echte winnaar uit de bus, dus misschien moeten we maar concluderen dat het beter is de strijdbijl eindelijk te begraven. En waarom ook niet? Zelf ben ik een natuurkundige met een oprechte fascinatie voor scheikunde. Dat gaat prima samen, dus ik kan geen oordeel vellen over de kwestie.

En trouwens, dat gespeel met reageerbuisjes kun je toch niet eerlijk vergelijken met de brute wetenschap die natuurkundigen bedrijven met de LHC deeltjesversneller. Maar ik oordeel niet. Echt niet.