Republikeinen(liefhebbers) opgelet: het volgende kan als schokkend ervaren worden.

In een studie die de 15-jarige overlevingskans van 45-jarigen in 13 verschillende landen bekeek kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de overlevingskans van inwoners van de VS achteruit is gegaan ten opzichte van de andere landen, over de periode van 1975 tot 2005. Dat lijkt niet zo schokkend, want iedereen zal meteen roepen: dat komt door roken, obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging, etc.

Maar nee! De onderzoekers hebben gecorrigeerd voor deze zaken (en tevens voor moord en verkeersongevallen), en kwamen erachter dat – in sommige gevallen – zelfs ondanks de relatief betere prestaties van de VS de overlevingskans van haar inwoners lager werd ten opzichte van de vergelijkende landen (Australië, Oostenrijk, België, Nederland, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Zwitserland, Zweden en de UK).

Hebben mensen ook feromonen?
LEES OOK

Hebben mensen ook feromonen?

Zenden we geheime chemische signalen uit waarmee we het gedrag van anderen beïnvloeden? Wat zegt de wetenschap over menselijke feromonen?

Sterker nog, en hier moet je als Nederlander stiekem toch een beetje om gniffelen, de overlevingskans van 45-jarige blanke vrouwen in de VS in 2005 is lager dan hun evenknieën in Japan, Zweden, Zwitserland en, jawel, Nederland. Oh, ja, in negentienvijfenzeventig, dat is. In dertig jaar tijd hebben de Amerikanen gefaald in het ook maar enigszins verbeteren van hun levensverwachting. En het rare is eigenlijk nog dat de heersende orde van blanken (want zo is het daar nog steeds) de minste vooruitgang boekt (of de grootste achteruitgang). Ze weten het dus voor zichzelf te verknallen, maar voor de minderheden te verbeteren. Al zal dat waarschijnlijk komen omdat de minderheden niet veel slechter meer konden in 1975.

En het word nog erger: de kosten van de gezondheidszorg zijn in de tussentijd wél mooi astronomisch gestegen.

Het interessantste is daarom eigenlijk de conclusie van het stuk. Omdat is gecorrigeerd voor de slechte leefwijze van de Amerikanen en de hogere uitgaven, blijft er weinig anders voor de onderzoekers van de Mailman school of Public Health dan te concluderen dat er ‘flaws in the overall health care system’ zijn. Goh. En al die republikeinen (zeg maar blanke vrouwen van, mwah, 45) zich maar verzetten tegen Obama’s Healthcare bill (met Europese inslag), godzijdank zonder veel succes. Nu maar hopen dat de hele situatie daar een beetje verbeterd kan worden.

Door dit soort onderzoeken snap ik steeds minder waarom er überhaupt nog Republikeinen zijn. Ze zijn ignorant, egoïstisch, en blijken het keer op keer bij het verkeerde eind te hebben. Maar ja, misschien moet je een land dat meer dan 300 miljoen inwoners telt en tegelijkertijd moord meeneemt als doodsoorzaak die mogelijk de statistische overlevingskans van zijn inwoners verlaagt ook niet proberen te begrijpen.