Het is inmiddels 28 jaar geleden dat in Chernobyl een grote kernramp plaatsvond. Hoe ziet het gebied er tegenwoordig uit? Hoe slokt de natuur een stad op, zodra mensen zijn vertrokken? Dat kun je zien in de video ‘Postcards from Pripyat’.

Chernobyl is tegenwoordig een verlaten boel. Bron: Danny Cooke
Chernobyl is tegenwoordig een verlaten boel.
Bron: Danny Cooke

De Engelse filmmaker Danny Cooke bezocht het gebied eerder dit jaar om een documentaire te maken voor CBS News. ‘Chernobyl is een van de meest interessante en gevaarlijke plekken waar ik ooit geweest ben’, schrijft hij op Vimeo. ‘Er is iets sereens en tegelijkertijd beangstigends aan deze plek. De tijd heeft stilgestaan.’ Dat gevoel wist hij mooi te vangen in de onderstaande video, waarin hij gewone opnamen combineert met beelden die door drones zijn gemaakt.

Evacuatie

De Chernobyl-ramp vond plaats in 1986. Zo’n vijf procent van de radioactieve kern van de centrale kwam vrij. Rondom de centrale werd een zone van 30 kilometer afgezet – een gebied dat ook vandaag de dag nog steeds geïsoleerd is van de buitenwereld. Binnen 36 uur na de ramp was iedereen uit de nabije stad Pripyat geëvacueerd. In totaal behelsde dat 49.360 mensen. In de weken erna vertrokken nogmaals 70.000 mensen uit de omliggende gebieden.

Hoe gezond is een ijsbad?
LEES OOK

Hoe gezond is een ijsbad?

Jezelf kort blootstellen aan extreme kou is volgens gezondheidscoaches goed voor lichaam en geest. Steeds meer mensen stappen daarom in een ijsbad of ...

Lees ook: