Telt u vijftien euro neer voor de dagdroom over wat u zou doen met de jackpot van de koninginnedagtrekking? U weet dat de kans op winnen nihil is, maar dat gedroom is zo fijn.

Italianen weten dromen pas echt op waarde te schatten. In Sicilië, bijvoorbeeld, koop je de kaartjes voor de lotto in donkere krantenkiosken aan een afzonderlijke lotto-balie. Daarachter staat een man die de statistiek graag een loer draait door jouw kans op een winnend lot te vergroten.

Moord
Dat werkt zo: vertel je meest recente droom aan de verkoper en hij zoekt er de bijbehorende getallen bij. Iedereen weet dat de dood in een droom staat voor het getal 47. Een naakte vrouw staat voor getal 21, een bruid voor 63 en moord voor 62. Vooral in Napoli schijnt dat een veel genoemd getal te zijn.

Hoe afbreekbaar zijn ‘milieuvriendelijke’ plastics?
LEES OOK

Hoe afbreekbaar zijn ‘milieuvriendelijke’ plastics?

Biologisch oceanograaf Linda Amaral-Zettler ontving onlangs voor haar onderzoek naar de afbraak van biologisch afbreekbare pl ...


Droomduiden voor analfabeten

Er zijn echter ook minder voor de hand liggende droombeelden. Een kat die jongen werpt, bijvoorbeeld, voorspelt dat je zeker moet inzetten op nummer 89. Flirt je in je droom met familieleden? Kies dan 39.

Dit systeem om winnende getallen te voorspellen op grond van dromen, heet ‘la smorfia’. De semi-wetenschap werd vroeger mondeling uitgeoefend door ‘specialisten’, maar inmiddels zijn er boeken vol alfabetisch geordende woorden met corresponderende nummers. Ook websites helpen de dromers hun nachtelijke hoofdspinselen te duiden.

Paardenraces

Je zou vermoeden dat de voorspellers vanzelf door de mand vallen, maar natuurlijk moeten klanten wel de juiste fragmenten uit hun droom kiezen. Ze moeten zich bovendien niet vergissen in het soort gokspel. Want bij de lotto staat ‘spelen’ voor het getal 33, terwijl hetzelfde beeld staat voor 81 bij de paardenraces. Weet het maar eens!

Wij Nederlanders lachen hierom, maar zelf zijn we minstens zo bijgelovig. Wanneer ik een lot koop (ik droom graag), vraagt de verkoopster altijd met een gladgestreken gezicht welk eindgetal ik wil hebben. Ik kies dan vaak acht. Mijn geluksgetal.