Als je op je voeten staat, bij mij zo’n 95 kilo op een oppervlak van circa twee keer 250 vierkante centimeter, voel je niks. Maar er hoeft maar een klein stukje glas te liggen en je merkt het meteen!

Op je voeten staan zou dus eigenlijk erg veel pijn moeten doen, maar doet het, gelukkig niet. Mijn vraag is waarom niet?

Johannes Kingma

Kunnen we AI-chatbots leren vergeten?
LEES OOK

Kunnen we AI-chatbots leren vergeten?

Kunstmatig intelligente systemen zijn een kei in het onthouden en verwerken van bergen gegevens. In vergeten zijn ze minder bedreven. En precies dat i ...

Deze vraag werd beantwoord in de New Scientist van juli 2014

Dat is eenvoudig, schrijft New Scientist-lezer Patrick Bossink. ‘Als jij op beide voeten staat, wordt je gewicht van 95 kilo verdeeld over een voetoppervlak van zo’n 500 cm2, de onderkant van je voeten. De huid krijgt dan een druk te verduren van 95/500 = 0,19 kg/ cm2. Niet veel.

Ga je echter met een voet op een stukje glas staan van 1 mm2 groot, dan krijgt dat ene stukje voetoppervlak een druk van 95.000 gram ofwel 95 kg/mm2 te verdragen. Met andere woorden, de kracht van je gewicht wordt opeens geconcentreerd op dat stukje voetoppervlak dat contact maakt met het stukje glas.’ En dat voel je wel degelijk.