Een druppel op de hete plaat hoeft niet zinloos te zijn. Het kan zelfs de ‘hoofdpersoon’ zijn in een verrassend gave video. Dat bewezen studenten van de universiteit van Bath toen ze deze week hun video op YouTube plaatsten.

In het filmpje zie je het Leidenfrost-effect in actie. Dit effect ontstaat wanneer een vloeistof in contact komt met een extreem hete plaat. Door de hitte ontstaat razendsnel een isolerend laagje waterdamp om de druppel heen dat de verdere verdamping tegengaat.

De verrassende oorsprong van tbc, de dodelijkste ziekte in de menselijke geschiedenis
LEES OOK

De verrassende oorsprong van tbc, de dodelijkste ziekte in de menselijke geschiedenis

Ontwikkelingen in een 10.000 jaar oude cold case: mogelijk kunnen we afrekenen met de dodelijkste infectieziekte uit de geschiedenis.

Het laagje water zorgt er ook voor dat de druppel moeiteloos over een oppervlakte rolt. De Britse studenten speelden met de mogelijkheden, en maakten een zaagtand-vormige ondergrond van aluminium. Op dit materiaal vliegen de druppels vliegensvlug in één richting.

Vervolgens maakten de studenten een complex doolhof waar de waterdruppels doorheen racen. ‘Het doolhof blijft iedereen die het ziet verrassen en verbazen’, meldt student Carmen Cheng op de site van de universiteit. En terecht.

Meer zien? Bekijk hier hoe Leidenfrost-druppels zelfs tegen de zwaartekracht strijden door een heuvel op te schieten.