Hogere binnentemperaturen in huis hangen volgens NU.nl samen met een lagere hoeveelheid lichaamsvet. ‘Mensen die thuis graag de verwarming hoog draaien, hebben minder vaak overgewicht dan mensen die hun huis koel houden.’ Dat berichtte de nieuwswebsite onlangs naar aanleiding van een onderzoek dat werd uitgevoerd door gedragswetenschappers aan de universiteit van Stirling in Schotland. Je kunt je afvragen of de conclusie uit het onderzoek wel de juiste is: zorgt een warm huis wel voor dunnere mensen?

Bron: Flickr / Tobyotter
Bron: Flickr / Tobyotter

De onderzoekers bestudeerden de BMI-gegevens en gemiddelde huiskamertemperaturen van meer dan 100.000 volwassenen die tussen 1995 en 2007 centrale verwarming in huis hadden. Zelf geven ze als mogelijke verklaring voor het verband tussen hogere kamertemperaturen en een lagere BMI-index dat onze eetlust afneemt boven de 23 graden Celsius. Daarnaast verbranden we meer energie om de warmte kwijt te raken en ons lichaam op een constante temperatuur te houden. ‘Als je via je eten minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af’, aldus Michael Daly, die het onderzoek leidde.

Humaan-bioloog Wouter van Marken Lichtenbelt van het Maastricht UMC+ kan zich wel vinden in het idee dat temperatuur eetlust beïnvloedt. ‘Het is bewezen dat men in de winterperiode meer eet, dus is het ook aannemelijk dat mensen in de zomer, als het warmer is, minder eten’, zegt Van Marken Lichtenbelt. Maar dat verklaart nog niet waarom in warme huizen dunne mensen zouden wonen. Een mogelijke verklaring is volgens de bioloog dat dunne mensen het gewoon sneller koud hebben en dus meer geneigd zijn de verwarming hoger te draaien. ‘Dunne mensen beschikken over minder vet en hebben dus minder ‘isolatiemateriaal’, waardoor ze het sneller koud krijgen dan mensen met overgewicht.’

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

De opzet van het Schotse onderzoek was in eerste instantie om aan te tonen dat lagere huistemperaturen ons helpen bij het behoud van een gezond gewicht. Het tegenovergestelde blijkt echter ‘waar’, aangezien een hogere temperatuur juist vaker voorkomt bij mensen met een lagere BMI. De ideale temperatuur, waarbij we het niet warm of koud hebben, ligt volgens Daly tussen de 20,3 en 23 graden. Van Marken Lichtenbelt plaatst daar vraagtekens bij. ‘Zij gaan er van uit dat bij een hogere kamertemperatuur ook de kerntemperatuur van het lichaam verhoogd is, wat zou zorgen voor een hoger energiegebruik. Dat is niet het geval of slechts heel weinig. Enkele tienden van graden zullen er echt niet voor zorgen dat je BMI lager komt te liggen. Het is vooral een vergelijkende studie, waarbij nog geen verklaring wordt gegeven voor enige causaliteit.’