Wat hebben de oerknal, de dood, mannentepels, antimaterie, supergeleiders en pinguinkuikentjes met elkaar gemeen? Het antwoord is niets – maar niet in de zin die je misschien zou verwachten.

afbeelding-eticket-NietsNiets is een onderwerp waar verrassend veel over te vertellen is. Vandaar dat New Scientist er een hele avond omheen organiseert. Daarmee vieren we ook meteen de verschijning van het boek Niets, dat tot de nok toe is gevuld met prachtverhalen over niks, nakkes, nada, niets.

Om alvast in de stemming te komen, lees je elders op deze site een voorpublicatie van een van de hoofdstukken. Daarin gaat auteur Michael Brooks uitgebreid in op de nieuwste inzichten in het mysterieuze placebo-effect in de geneeskunde. Dat is het effect waardoor medicijnen zonder enige werkzame stof, tóch effect kunnen hebben. Of met andere woorden: hoe je met niets toch kunt genezen.

Verschillen het mannen- en vrouwenbrein van elkaar?
LEES OOK

Verschillen het mannen- en vrouwenbrein van elkaar?

Scans van mannen- en vrouwenbreinen tonen subtiele verschillen tussen beide. Neurowetenschappers proberen nu uit te pluizen wat dat betekent.

Op dinsdagavond 25 maart is het dan zover: dan gaat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het New Scientist Café van start. In dat avondvullende programma zullen verschillende sprekers vertellen over een boeiend aspect van niets. Zo spreekt Jeremy Webb, de hoofdredacteur van de Engelstalige New Scientist over het vacuüm – iets dat leeg lijkt, maar dat niet persé is. Jan-Pieter van der Schaar, theoretisch-fysicus aan de Universiteit van Amsterdam, zal uitleggen hoe het universum van ‘niets’ overging in ‘iets’. Slaaponderzoeker Ysbrand van der Werf, werkzaam aan het Nederlands herseninstituut, zal tot slot vertellen wat er gebeurt wanneer we slapen – wanneer onze hersenen, met andere woorden, ‘niets’ doen.

Tot slot zul je de 25e ook de redactie van New Scientist tegen het lijf lopen. De avond wordt gepresenteerd door Irene de Bel (hoofdredacteur New Scientist). Bovendien zullen George van Hal (redacteur New Scientist) en Ans Hekkenberg (webredacteur New Scientist) live-versies doen van hun blogs Scinetific en Gespot.

Als abonnee van New Scientist kun je naar het evenement met korting en ontvang je een exemplaar van het boek Niets. Meer informatie over de tickets en andere praktische zaken, lees je hier.

Hopelijk tot ziens op de 25e!

Meer informatie:

Ben je van plan te komen? Laat het alvast weten op Facebook!