Hoeveel vogelsoorten kun je in een jaar spotten? Bioloog en schrijver Noah Strycker ging op reis, zocht het uit en geeft nu het antwoord: je kunt in een jaar tenminste 6042 vogelsoorten spotten.

Noah Strycker - vogelsHet bewijs leverde hij zelf. Een jaar lang trok de 29 jarige vogelkenner door 42 landen over de hele wereld op zoek naar bijzondere en alledaagse vogels. Daarmee zette hij een nieuw wereldrecord neer.

Hommelkolibrie

Op zijn lijst staan vogels als de in Nederland welbekende huismus, roodborst en pimpelmees. Maar ook zag hij de violette toerako in Ghana die zo glanzend blauw is dat het bijna pijn doet aan je ogen, de hommelkolibrie in Mexico die niet groter wordt dan 6 centimeter, en de zuidelijke rotspinguïn met indrukwekkende wenkbrauwen op de Falklandeilanden.

Ons bizarre brein: dossier
LEES OOK

Ons bizarre brein: dossier

In dit dossier storten we ons op tien kwesties die licht schijnen op de werking van ons meest mysterieuze orgaan: het brein.

Aziatische vogels

De hommelkolibrie is waarschijnlijk het kleinste vogeltje ter wereld. Foto: Ron Knight
De hommelkolibrie is waarschijnlijk het kleinste vogeltje ter wereld. Foto: Ron Knight

Hij noemde zijn project The Big Year, naar het verhaal van drie vogelaars die in 1998 probeerden zo veel mogelijk vogelsoorten in Noord-Amerika te spotten. Daarbij bleven ze een week op het eiland Attu, het meest westelijke punt van Alaska, in de hoop een glimp op te vangen van een paar Aziatische vogels. Het was veel gemakkelijker geweest wanneer ze gewoon naar Azië waren gegaan. De vogels die ze zochten kwamen daar voor in de meeste achtertuinen.

Grenzenloos

Vogels kennen geen landsgrenzen, zegt Strycker, en als vogelliefhebber zou je je dus ook van die afgesproken grenzen niet te veel moeten aantrekken. Daarom gunde hij zichzelf de ruimte van de hele wereld. Bij zijn zoektocht schakelde niet de hulp in van vogeltourgidsen, maar van lokale bevolking met een passie voor de vogels in hun omgeving.

Blog

Het boek 'Dat gevederde ding' is te bestellen in onze webshop
Het boek ‘Dat gevederde ding’ is te bestellen in onze webshop

De lijst van vogelsoorten die hij tegenkwam hield hij bij op zijn blog Birding Without Borders. Hierop deed hij ook elke dag verslag van zijn avonturen en plaatste foto’s van de vogels die hij tegenkwam.

Vorig jaar kwam van hem het boek Dat gevederde ding uit, waarin hij beschrijft hoe slim vogels kunnen zijn, en welke bijzondere eigenschappen ze hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: