Online colleges volgen is de grootste onderwijsrevolutie sinds de uitvinding van de drukpers, zegt de Amerikaanse computerwetenschapper Anant Agarwal.

Bron: EdX
Bron: EdX

Je bent directeur van edX. Wat is dat precies?
EdX biedt gratis online studies aan van de beste universiteiten ter wereld. Het is vorig jaar opgericht door de Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Inmiddels hebben we een miljoen studenten.

Veel universiteiten bieden al gratis online colleges aan. Wat is het verschil?
Wij bieden iets anders, namelijk zogeheten massive open online courses (MOOC). Daarbij komen wereldwijd enorm veel studenten en wetenschappers samen om het studie-onderwerp te bespreken. MOOC is dus gericht op participatie in plaats van eenrichtingsverkeer. MOOC democratiseert het onderwijs. Voorheen konden alleen studenten met de juiste financiële bagage zich inschrijven bij topuniversiteiten. Nu kan iedereen een studie volgen. Bij goed gevolg krijg je van ons zelfs een certificaat.

Is het mensenbrein het meest complexe object in het universum?
LEES OOK

Is het mensenbrein het meest complexe object in het universum?

Hoe verhoudt de ingewikkeldheid van het brein zich tot andere complexe zaken in het heelal? Mogelijk biedt onderzoek uitkomst.

Topuniversiteiten vragen enorme bedragen aan hun studenten. Waarom bieden ze de colleges dan gratis aan?
Het maakt onze colleges niet alleen wereldwijd toegankelijk, maar verbetert ook de kwaliteit van het onderwijs ter plekke. Onderwijs gebeurt in feite al eeuwenlang op dezelfde manier – sinds de uitvinding van de drukpers. De afgelopen decennia zijn veel ideeën geopperd voor zelfstudie en feedbacksystemen. Met online onderwijs kunnen we die ideeën eindelijk aan de praktijk toetsen.

Doceer je zelf ook online?
Ja. Het eerste vak dat ik gaf ging over elektronica. Aanvankelijk zag ik dat zo’n 70 procent van de studenten eerst de online video’s bekeek, en daarna het huiswerk deed. Halverwege het vak bleek 60 procent van hen eerst het huiswerk te doen. Zo ontdekten we dat studenten meer gemotiveerd zijn als ze eerst een probleem zelf moeten oplossen en daarna pas de benodigde kennis aangereikt krijgen.

Hoe kun je de studievoortgang van zoveel studenten beoordelen?
We hebben technieken ontwikkeld die automatisch beoordelen. Op dit moment zijn we aan het proefdraaien met een techniek die zelfs essays kan beoordelen.

Heb je deze onderwijsrevolutie zien aankomen?
Amper twee jaar geleden durfde ik hier nog niet van te dromen. Het grappige is dat ik al 26 jaar docent ben. Tot voor kort had ik niet het idee dat je onderwijs kunt innoveren of iets is waar je nieuwe technologieën op grote schaal kunt toepassen.

Anant Agarwal is hoogleraar computerwetenschappen aan de Amerikaanse topuniversiteit MIT. Hij is directeur van edX, a non-profitorganisatie die gratis online cursussen aanbiedt. Hier vindt u de gratis colleges van het MIT