De Robbert Dijkgraaf Essayprijs staat dit jaar in het teken van verbeelding. Dit thema komt voort uit de fameuze quote ‘verbeelding is belangrijker dan kennis’ van Albert Einstein, wiens algemene relativiteitstheorie in november honderd jaar bestaat.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de vierde editie van het door Folia, New Scientist en Het Parool georganiseerde Gala van de Wetenschap op 28 november in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De Robbert Dijkgraaf Essayprijs werd in het leven geroepen als afscheidscadeau bij zijn vertrek naar Princeton.
De Robbert Dijkgraaf Essayprijs werd in het leven geroepen als afscheidscadeau bij zijn vertrek naar Princeton.

‘Met het honderdjarig jubileum van de algemene relativiteitstheorie op komst, was een keuze voor het thema van dit jaar snel gemaakt’, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. ‘Einstein was iemand die naast intelligentie beschikte over een ongelooflijke verbeelding. Robbert Dijkgraaf en ik waren er afgelopen zomer snel uit dat het thema van de Essayprijs van dit jaar op hem geïnspireerd moest zijn.’

AI die empathie veinst is zowel veelbelovend als gevaarlijk
LEES OOK

AI die empathie veinst is zowel veelbelovend als gevaarlijk

Miljoenen mensen wenden zich tot chatbots voor emotionele ondersteuning. Maar zal kunstmatige intelligentie ooit in staat zijn tot echte empathie?

Scepsis

Vorig jaar sleepte UvA-student Anna Beukenhorst de Essayprijs in de wacht die toen draaide om het thema ‘scepsis’. Haar essay was een lofzang op eigenwijze wetenschappers die ondanks tegenwerking onverdroten doorwerken aan hun onderzoek. Een onmisbare eigenschap die bijvoorbeeld heeft geleid tot revolutionaire ideeën over plaattektoniek en de oneindigheid van het universum – ondanks dat de bedenkers hiervan in eerste instantie het hoongelach van hun collega’s over zich heen kregen.

Verbeelding

Het winnende essay van dit jaar moet vooral aanzetten tot nadenken, aldus Jansen. ‘We nodigen iedereen uit met een originele gedachte over de rol van verbeelding in de wetenschap tot het insturen van een verhaal. We zijn op zoek naar een essay dat op een originele manier de denkwijze van de auteur rondom verbeelding neerzet. Er zijn veel invalshoeken te bedenken, en manieren om de lezer op het verkeerde been te zetten.’

De jury bestaat dit jaar uit Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur Het Parool), Niña Weijers (schrijfster), Paul van de Water (voormalig Folia-directeur), Corina de Boer (assistent Robbert Dijkgraaf) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist). Ronald Ockhuysen zal het winnende essay tijdens het Gala voordragen en de prijs aan de winnaar overhandigen.

Inzendingen

Tot uiterlijk 26 oktober kunnen inzendingen voor de Robert Dijkgraaf Essayprijs van maximaal 800 woorden worden gemaild naar c.r.deboer@uva.nl.