Misschien kun je in de nabije toekomst tijdens het hardlopen je smartphone opladen. Onderzoekers hebben een sensor ontwikkeld die elektriciteit opwekt wanneer je je in het zweet werkt.

Je kunt nu stroom opwekken door je in het zweet te werken. Credit: Joseph Wang
Je kunt nu stroom opwekken door je in het zweet te werken.
Credit: Joseph Wang

Je in het zweet werken kan in de toekomst een nieuwe manier zijn om elektrische apparatuur op te laden. Dat presenteren Amerikaanse ingenieurs deze week bij de 248ste conferentie van de American Chemical Society.

Hoe bloeiende ­planten de wereld wisten te veroveren
LEES OOK

Hoe bloeiende ­planten de wereld wisten te veroveren

Toen bloeiende planten de wereld veroverden, verdrongen ze de niet-bloeiende planten die ­eerder de aarde domineerden. Hoe wonnen ze die strijd?

Het apparaatje, dat als een soort tijdelijke tatoeage op iemands huid wordt geplakt, reageert op het stofje lactaat. Dat is het eindproduct van suikerverbranding in ons lichaam. Dat stofje is van nature aanwezig in zweet en hoe heftiger je aan het sporten bent, hoe meer lactaat je lichaam produceert. Je lichaam heeft dan zo snel mogelijk energie nodig. Dat kan het krijgen door suiker snel en zonder zuurstof om te zetten in energie en lactaat.

Het eigenlijke doel van het onderzoek was om een apparaatje te maken wat gemakkelijk en snel lactaat kan meten. Maar omdat het apparaatje tijdens het meten van lactaat stroom opwekt, kregen de onderzoekers een ander idee.

Een stapje verder

Op basis van hun resultaten gingen de onderzoekers nog een stapje verder. Ze bouwden een batterij die de door het apparaatje opgewekte energie kon opslaan. De onderzoekers toonden met de hulp van proefpersonen aan dat de maximale hoeveelheid vermogen die je in een half uur met zweet kan opwekken 70 microwatt per vierkante centimeter huid is. Mensen hebben gemiddeld een huidoppervlak van 1,7 vierkante meter. Als je je gehele lichaam bedekt met de sensors kan je maximaal 1,19 watt opwekken. De energie die je met je hele lichaam op zou kunnen wekken is 1,19*1800 Joule.

De hoeveelheden energie die de sensor opwekt, zijn nu nog niet genoeg om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laden of een horloge te laten werken. De onderzoekers melden in een persverklaring dat ze werken aan manieren om het apparaat efficiënter te maken, zodat het in de nabije toekomst wel mogelijk is.

Bekijk hieronder een filmpje over hoe je zweet misschien je smartphone kan opladen.

Lees ook: