In de serie verklaringen voor de vogelsterfte (die in de zes maanden voor Oudejaarsavond ook al 90 keer werd gemeld) kwam ik nog wel een hele mooie tegen: ‘Extreme Space Weather’. Dit verhaal werd geplaatst op wanttoknow.nl, een naam die qua verwachtingen kan wedijveren met bijvoorbeeld kennislink.nl. Maar helaas, in tegenstelling tot de laatste is het vooral gebakken lucht wat er op te vinden is.

We lezen het stuk van ene Jan Smith. U bent, in de goede traditie van Ben Goldacre, waarschijnlijk benieuwd naar wat die man dan voor credentials heeft. Zijn ‘about’ sectie, echter, zegt helaas níet wat voor ‘technische opleiding’ hij heeft gehad (hij kan dus ook timmerman zijn) en in welke ‘technische omgeving’ hij heeft gewerkt (een metro?), maar wél wat voor spirituele ervaring hij heeft (o.a. een afgeronde Reiki ‘opleiding’..).

In het artikel wordt ook gelinked naar ene Susan Joy Rennison. Los van het uiterlijk van haar website zegt ook de volgende passage eigenlijk wel genoeg over haar:

Midzomervollemaan
LEES OOK

Midzomervollemaan

Sterrenkundejournalist Govert Schilling maakt je wegwijs aan het firmament. Wat valt er te zien in juni 2024?

“Susan Joy Rennison (B.Sc. Hons.), has spent over 25 years as an alternative free-thinking individual. She has an honours degree in Physics and Geophysics from a British University and has years of experience as a software analyst with project management skills. She is now an alternative practitioner, independent researcher, author and speaker, currently residing in Olten, Switzerland.”

Een ‘honours degree in physics and geophysics’? Van ‘een Britse universiteit’? 25 jaar als zelfdenkend mens? Maar werkervaring als softwareanalist? Als ik zulke dingen achter mijn naam kon zetten zou ik op zijn minst vertellen waar ik die dan vandaan had – los van het feit dat ik dan waarschijnlijk ook wel werk had kunnen vinden in die richting.

En het mooiste is: ze wordt op Wanttoknow gequote als 'wetenschapper'! Als haar BSc al echt is, dan is het dus een HBO opleiding, en kan ze geen wetenschapper genoemd worden. Ze heeft overigens wel de moeite genomen een 40 pagina’s lang document naar Obama te sturen vanwege zijn onkunde ‘de grootste verandering in de geschiedenis van de mensheid’ het hoofd te bieden. Ze schrijft daar zelf over dat ze dat wel mocht doen, want ze heeft tenslotte een boek geschreven en – daar is hij weer – ze heeft een degree van ‘a British university’.

Terug naar wanttoknow.
Het artikel zelf verwijst naar andere bronnen en gebruikt de informatie verkeerd. Voorbeeld: het filmpje van CNN met radarbeelden van de ‘vogels’ vermeldt duidelijk dat het weerstation 'niet met zekerheid kan zeggen dat het vogels zijn'. Dat hindert ze echter niet conclusies te trekken over een soort 'turbulentie' uit de ruimte, die de vogels heeft geveld. Maar wacht even, de hele lucht is turbulent – ik snap het niet.

Nog een voorbeeld: ze wijzen zelf op het – in het filmpje – verschuiven van wolken ten opzichte van de verdachte vlek. Vervolgens maken ze die conclusie zelf niet als ze verderop in het stuk het bestaan van drie ‘punch hole clouds’ naast elkaar niet kunnen rijmen met de officiële verklaring dat het door een vliegtuig komt: ‘Ik vond dat uitermate lachwekkend omdat de drie gaten zó vlakbij elkaar hingen, dat dat vliegtuig wel heel gekke manoeuvres (capriolen?) moet hebben uitgehaald om een dergelijk trio in het wolkendek te veroorzaken, zo was mijn gedachte…!’
Dat wolken in dit geval eveneens opschuiven en de vliegtuigen dus steeds een nieuw gat maken was blijkbaar te ver gezocht.

En zo gaat het door en door. Ik gun iedereen zijn hobby hoor, en ik zit hier niet te bashen om het bashen. Maar op het moment dat je een website opricht die ‘want to know’ heet – i.t.t. bijvoorbeeld wanttospeculate of wanttotalkoutofmyass – en zegt dat je wetenschappers quote terwijl die dat overduidelijk niet zijn, dan heb je het niet begrepen. Ik heb hard gewerkt voor mijn titel, en ik kan me niet voorstellen dat andere academici dit zomaar zouden laten gebeuren.

Maar wat schetst mijn verbazing? TU Delft heeft mevrouw Joy Rennison uitgenodigd voor een lezing!
Ze zal daar wat persberichten bespreken die de NASA heeft uitgegeven een jaar terug, vanuit het heliophysics departement – waarvan de website gek genoeg niet meer bestaat.
Ik ben heel erg benieuwd…heb ík het nou helemaal verkeerd begrepen? Of ligt het ergens anders. We zullen het zien – in 2012, uiteraard.