New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen verheugt zich meer dan ooit op de komende vakantie. De reden? Dankzij het Young Scientist Vakantieboek kan hij zijn kinderen eindelijk zoet houden op reis.

Bestel het Young Scientist Vakantieboek in onze webshop!
Bestel het Young Scientist Vakantieboek in onze webshop!

‘Papa, zijn we er al bijna? Ik verveel me zo.’ Als je ooit met kinderen op reis bent geweest, dan herken je deze uitspraak onmiddellijk. De spanningsboog van kinderen is een stuk kleiner dan die van volwassenen en in no-time zijn ze verveeld. Dat mondt meestal uit in gezeur of ruzie met een broertje of zusje.

Sinds een jaar of vijf biedt de iPad uitkomst om even een spelletje Minecraft te doen of een nieuw filmpje van Dylan Haegens te kijken. Maar echt pedagogisch is dat niet en als weldenkende ouder wil je dat ze andere dingen doen dan doelloos naar een schermpje gluren.

Bestaan er verschillende soorten bewustzijn?
LEES OOK

Bestaan er verschillende soorten bewustzijn?

Onderzoekers proberen erachter te komen of bewustzijn bestaat in gradaties of in compleet afzonderlijke toestanden.

Doe-boek

brit
Ieder hoofdstuk opent met een infokaart.

Daar hebben we wat op gevonden. De redactie van New Scientist presenteert vol trots voor de komende vakantie het Young Scientist Vakantieboek. Een doe-boek voor kids tussen acht en twaalf boordevol puzzels en verhalen over de acht populairste vakantielanden. En over Antarctica en Mars, wellicht de ultieme vakantiebestemmingen van de toekomst.

Ik kijk altijd enorm uit naar de vakantie. Jaarlijks ga ik met het gezin (met Nena van tien en Miquel van acht) naar Locarno, een pittoresk plaatsje op de grens van Zwitserland en Italië aan de oevers van de Lago Maggiore. Elke dag een kilometertje zwemmen voor de conditie, een beetje klooien met de kinderen, een boekje lezen en om half vijf wordt de eerste fles vino bianco opengetrokken. Het is per slot van rekening vakantie.

Wachtmomenten

frans
Bent u al eens naar de paarse velden in Frankrijk geweest?

Zo’n relaxte vakantie staat in schril contrast met de reis ernaartoe. Wachten op de trein naar Schiphol, wachten voor de incheckbalie, wachten voor de douane, wachten om daadwerkelijk het vliegtuig te betreden… en dan is de reis amper begonnen.

Juist voor alle wachtmomenten hebben we het Young Scientist Vakantieboek gemaakt. Het is een boek voor kids waar ze veel van kunnen leren. Wanneer barst de Vesuvius in Italië weer uit? Waarom hebben de Grieken andere letters dan wij? Hoe zijn de Alpen ontstaan? Het zijn zomaar drie vragen die in het vakantieboek beantwoord worden.

Vakantie op Mars

italie
Beroemde wetenschappers presenteren een boodschap in geheimtaal.

Maar kinderen, althans de mijne, vinden het ook leuk om dingen te doen. Ondanks dat deze kinderen in het digitale tijdperk opgroeien, is de aloude rebus nog immer populair. Naast een rebus heeft elke bestemming zijn eigen woordzoeker en codekraker. Net zoals elk land zijn eigen mop heeft. Hoe merk je het verschil tussen een chimpansee en een Fransman? De een is harig, klein, stinkend en krabt de hele dag aan zijn kont. De ander is een chimpansee. Precies!

Omdat wij, net als onze kinderen, beschikken over een ruime fantasie, kijken we in het laatste hoofdstuk stiekem al uit naar onze eerste vakantie op Mars. Wat voor weer is het daar, wat moet je er eten en wat zijn de toeristische hoogtepunten? In het Young Scientist Vakantieboek lees je alvast alles over een vakantie op de rode planeet. Om lekker bij weg te dromen!

Het boek ligt vanaf de tweede week van juni in de winkels en is hier alvast te bestellen.

griek
Handig voor op reis: een stukje over de taal inclusief woordjes en zinnetjes.
mars
Bij welk hoofdstuk hoort deze rebus?