In space, nobody can hear you scream. Dat was de tagline van de filmhit Alien uit 1979. En dat klopt: als er geen medium (bijvoorbeeld lucht of water) zit tussen een schreeuwende mond en een luisterend oor, kunnen de geluidsgolven zich niet verplaatsen. Maar dat wil niet zeggen dat de ruimte echt saai en geluidloos is. Een astrofysicus-student verzamelde de gaafste ruimtegeluiden op zijn of haar Tumblr-account. De lijst is hieronder te vinden.

1. De stem van de aarde: Elektromagnetische trillingen van de aarde, opgenomen door NASA.

2. Geluidsgolven van Jupiter: Trillingen van elektromagnetische golven van Jupiter.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

3. Wow!-signaal: In 1977 hoorde Jerry R. Ehman van SETI een radiosignaal van onbekende oorsprong. Naast de lettercode van het signaal (die de intensiteitsvariatie weergeeft) schreef de verraste Ehman ‘Wow!’.

De krabbel naast het Wow!-signaal. Bron: Ohio State University/NAAPO
De krabbel naast het Wow!-signaal.
Bron: Ohio State University/NAAPO

4. Jupiters radiogolven: Deze herrie is opgenomen door Cassini, de ruimtesonde die momenteel rondom Saturnus beweegt. De opname zijn echter radiogolven van Jupiter.

5. Saturnus radiogolven:  Cassini heeft ook de geluiden van Saturnus opgenomen. Deze opname is in april 2002 gemaakt. Er zijn nog meer opnamen uit april 2002.

6. Uranus: De sonde Voyager nam de geluiden van Uranus op.

7. Mercurius: Geluidsopname door een satelliet.

8. Pluto: Opname door…? Wie het weet, mag het zeggen.

9. Neptunus: Voyager 2 nam deze geluiden op in augustus 1989.

LEESTIP - In Robots, aliens & popcorn ... Bestel nu in onze webshop
LEESTIP – In Robots, aliens & popcorn onthult George van Hal de ware fysica, biologie en andere wetenschap en technologie achter Hollywoodfilms. Bestel nu in onze webshop

10. Saturnus’ ringen: Op 25 augustus 1981 nam Voyager 2 het geluid van de ringen van Saturnus op.

11. Zonnegeluiden: Een meer recente opname (2010) van de Solar Dynamics Observatory van Nasa.

12. Buiten het zonnestelsel: In november 2012 wist de pioniersonde Voyager 1 voor de eerste keer geluiden van de interstellaire ruimte op te nemen.

+ bonus
13. Voyager Golden Record: De Voyager-sondes, die inmiddels het zonnestelsel hebben verlaten / bijna zullen verlaten, dragen een geluidsopname met zich mee. Met deze geluidsopname zeggen wij (de aardlingen) hallo tegen andere beschavingen. De vijf uur lange opname is hier te beluisteren.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees ook: