Roken mag niet op de Turkse televisie, sinds 2008. Een commerciële zender daar moet daarom maar liefst zo’n 25.000 euro neertellen voor het tonen van de animatieserie Kuifje, meldt de Standaard.

Tja, kapitein Haddock is moeilijk voorstelbaar zonder pijp. En zo zijn er wel meer oude films, met levende en getekende helden, waarin er lustig op wordt losgerookt en gedronken. Het is niet te hopen dat andere landen een dergelijke wetgeving gaan overnemen – een belangrijk deel van onze cultuurgeschiedenis zou voorgoed in de archieven belanden.

Daarbij moet ik denken aan een prachtige film uit 1941, Casablanca, waarin Ingrid Bergmann en Humphry Bogart schitteren. Hier zie je Bogart die in deze film een rookgordijn heeft gelegd waar Peter Lorre blijkbaar weinig last van heeft. Een steenrijke Bollywood-baas –de Indiase filmindustrie dus, niet die in Los Angeles – heeft volgens de Times aangekondigd dat hij oude films wil gaan omzetten naar driedimensionale films. Het grote succes van de voor negen Oscars genomineerde 3d-film Avatar inspireert. Technisch is dat geen probleem, daaraan wordt ook gewerkt met tweedimensionale opnamen van Harry Potter en Iron Man. Misschien kunnen ze voor Turkse filmliefhebbers in Casablanca dan alle sigaren, sigaretten en pijpen wegpoetsen. Dat zal straks wel nieuwe suspense geven: wat voor vreemde gebaren maakt Bogart toch, en waar komt die rook plotseling vandaan?

Is obesitas dankzij een nieuw medicijn binnenkort definitief verleden tijd?
LEES OOK

Is obesitas dankzij een nieuw medicijn binnenkort definitief verleden tijd?

Een nieuw type medicatie zorgt ervoor dat de ­kilo’s eraf vliegen. Als we de resultaten van wetenschappelijke experimenten mogen geloven, dan is er ...