“Dat ze dát nou niet een keer uitvinden!” Ik roep het heel vaak. Meestal als ik gefrustreerd op zoek ben naar iets. Vooral autosleutels, mijn paspoort of de keukenschaar.

Hoe moeilijk kan het zijn? Ik bedoel: maak kleine stickertjes met programmeerbare elektronica. Die stickertjes plak ik dan op al mijn zoekrakende rotdingen. En zodra ik roep, reageert het stickertje op mijn stem met een harde fluittoon. Of ik spoor het op met mijn smartphone. De technologie hiervoor bestaat al lang. Waarom liggen die stickervellen dan nog steeds niet bij de Blokker?

Hip
Mij vragen ze ook nooit iets. Hier in Eindhoven hebben hippe Industrieel Designers de mond vol van 'user centered design'. Dat betekent dat ze dingen ontwikkelen waar de consument op zit te wachten. Hoezee. Maar opspoorstickers uitvinden, ho maar.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Wel bedenken ze strak vormgegeven 'intelligente' borden die oplichten als ik, uitdijende eter, te snel mijn prak oplepel. Of een bevallingssimulator. Daarmee kunnen artsen in opleiding honderd keer een virtuele stuitbevalling oefenen. Maar als ik met persweeën naar het ziekenhuis moet, mag ik eerst nog fijn een uur zoeken naar mijn autosleutels.


Lichtjes geven aan hoe snel smulpaap mag dooreten

User centered design, ammehoela. “Een sleutelzoeker?”, vragen ingenieurs in mijn omgeving steevast schouderophalend. “Waarom leg je je sleutels niet gewoon altijd op dezelfde plek?” Je vraagt je af hoe die nerds ooit op het idee van de mobiele telefoon zijn gekomen.

iPad
Nee, dan de iPad. De iPad! Vanaf vandaag is hij in Nederland te koop. Jubelend komt mijn man er mee thuis. Maandenlang telde hij de dagen af en nu mag hij er dan eindelijk onbeperkt over vingeren. Het is net Star trek, snikt hij ontroerd. Wie zou er niet eentje willen?

Nou, ik dus. Zo'n dwerglaptop raak ik natuurlijk binnen de kortste keren kwijt. En vind hem dan nog maar eens terug zonder opspoorstickers. Vanavond stuur ik een e-mail naar Cupertino: “Steve, darling, wanneer kom je nou met de iSticker?”


Steve toont iPad, binnenkort iSticker?