De nieuwste rage op  het internet zijn katten die zich een ongeluk schrikken van komkommers. Maar waarom zijn katten eigenlijk zo bang voor komkommers?

Je hebt de filmpjes vast al voorbij zien komen, maar zo niet, dan staat hieronder een mooie compilatie, gemaakt door Oliver Noble van de Huffington Post.

https://www.youtube.com/watch?v=sc0mi0Ei1CQ

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Hoe kan het dat katten zo erg schrikken van komkommers? Gedragsbioloog Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht denkt niet dat dat per se aan de komkommers ligt. ‘Katten zijn stressgevoelige dieren, die houden van rust en regelmaat. Als er dan op een plek, die ze net daarvoor hebben geïnspecteerd, opeens een vreemd voorwerp ligt, dan raken ze behoorlijk van slag.’ Vooral als dat gebeurt in een voor de kat vertrouwde, veilige omgeving, kan het een flinke schrikreactie opwekken.

Katten zijn, ook in het wild, solitaire dieren. ‘Ze willen van nature controle hebben over hun territorium en hebben graag een gevoel van geborgenheid en veiligheid’, zegt Vinke. Eerder deed zij al onderzoek naar de stressniveaus van katten die wel of geen kartonnen doos hebben om in te zitten. ‘Honden zijn veel socialer en zijn dus een stuk meer op hun gemak bij nieuwe mensen, dieren of dingen in hun omgeving.’

Gedragsproblemen

Verschillende media melden dat het laten schrikken van je kat erg slecht is voor je kat. Vinke is het daar deels mee eens, maar nuanceert wel: ‘Eén keer je kat laten schrikken is niet zo erg, als je het maar niet dag in dag uit doet.’ Als je kat chronisch in een stresssituatie verkeerd, kunnen er volgens haar bijvoorbeeld gedragsproblemen ontstaan.

‘Ik durf wel een wedje op te gooien dat een kat hetzelfde reageert op een banaan of een pompoen, maar om mijn theorie echt te ondersteunen zou ik wat experimenten moeten doen’, zegt Vinke. Ze denkt dat de vorm en kleur van het object niet uitmaken, maar vooral het onverwachte aspect. Om daar zeker van te zijn, zou ze de verschillende opties moeten testen. ‘Maar dat is geen onderzoek dat leuk is om thuis met je eigen kat te doen.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: