Gisterochtend liep ik voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis met bijna 1000 collega-professoren in cortège door Den Haag om te laten zien dat goed onderwijs en onderzoek door ons zeer serieus wordt genomen.

Kennis
Kenniseconomie hoort bij Nederland en de regering heeft kenniseconomie dan ook hoog in het vaandel. Het onderwijs en onderzoek aan de Nederlandse universiteiten vormt een van de belangrijke peilers van deze kenniseconomie. Naast het opleiden van nieuw talent leveren wij nieuwe fundamentele en toepasbare kennis waardoor veel economische winst mogelijk is.

Eerlijk
Nu komt het tweede woord in de titel om de hoek kijken:. Hoe eerlijk is onze regering als het gaat om stimulering van de kenniseconomie? Goed onderwijs en onderzoek kost de overheid geld, dat is nogal wiedes. Of zoals oud-minister Cees Veerman gisteren tegen ons zei: “Eerst zaaien, verzorgen en dan pas kun je oogsten”. Niet te rijmen is dat Rutte en de zijnen forse bezuinigingen op hoger onderwijs en onderzoek afkondigen.

Zoektocht naar een superpil tegen alle soorten slangengif
LEES OOK

Zoektocht naar een superpil tegen alle soorten slangengif

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben voor het eerst een slangengifonderzoek uitgevoerd met kunstmatige blo ...

Staatssecretaris Zijlstra deelde gisteren met een uitgestreken gezicht mede dat de huidige regering ons onderwijs wenst te verbeteren. En dat de voorgenomen bezuinigen marginaal zijn met een dip van 10 miljoen in 2015.

HBO-raad voorzitter Guusje Ter Horst zei gisteren in haar toespraak “Ik heb geleerd dat jokken niet mag en liegen slecht is. Zo bezuinigen is publiek bedrog.” Het bedrag dat wij afgepakt krijgen loopt in de vele honderden miljoenen.

Toekomst
Ik hoop dat onze bewindslieden wel “een keer eerlijk in.de spiegel zullen kijken” en in gaan zien dat alleen een eerlijk beleid goed is voor onze kennis en economie.

Minister-president Rutte, laat onze universiteiten het plan van Cees Veerman uitvoeren, schuif dit niet voor u uit en geef onze talenten de toekomst die zij verdienen.