Een lengte van dertig meter en een massa van meer dan 180.000 kilogram. Dat zijn de karakteristieken van de blauwe vinvis. Het gigantische beest is de recordhouder van de titel ‘grootste dier op aarde’. Daarbij verdient hij vermeldingen voor de zwaarste tong (2700 kilogram), de grootste bekinhoud (90.000 ton aan water en voedsel) en het zwaarste hart (600 kilogram).

Hoe kan het dat blauwe vinvissen zo enorm groot zijn in vergelijk met andere beesten? Volgens de bovenstaande TEDTalk dankt de vinvis zijn indrukwekkende postuur aan zijn favoriete hapje: krill.

'De schaal van Richter is niet geschikt voor zware aardbevingen'
LEES OOK

'De schaal van Richter is niet geschikt voor zware aardbevingen'

De schaal van Richter is niet handig om aardbevingen mee in te delen, zegt geoloog Bernd Andeweg. Toch blijft deze schaal rondzingen.

Het kleine krill is gemiddeld slechts zo’n één tot twee centimeter groot. Van kop tot staart is de vinvis dus drieduizend keer langer dan het minuscule beestje dat op zijn menukaart staat. En toch zou dit onderdeurtje verantwoordelijk zijn voor de grootte van de reusachtige vinvis. Wil je weten hoe dat zit? Bekijk dan bovenstaande video. Met een grappige knuffelanimatie maakt biologe Asha de Vos het allemaal duidelijk.