Een lengte van dertig meter en een massa van meer dan 180.000 kilogram. Dat zijn de karakteristieken van de blauwe vinvis. Het gigantische beest is de recordhouder van de titel ‘grootste dier op aarde’. Daarbij verdient hij vermeldingen voor de zwaarste tong (2700 kilogram), de grootste bekinhoud (90.000 ton aan water en voedsel) en het zwaarste hart (600 kilogram).

Hoe kan het dat blauwe vinvissen zo enorm groot zijn in vergelijk met andere beesten? Volgens de bovenstaande TEDTalk dankt de vinvis zijn indrukwekkende postuur aan zijn favoriete hapje: krill.

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?
LEES OOK

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA spenderen momenteel miljarden aan missies naar de ijsmanen rond de planeten Jupiter en Saturnus.

Het kleine krill is gemiddeld slechts zo’n één tot twee centimeter groot. Van kop tot staart is de vinvis dus drieduizend keer langer dan het minuscule beestje dat op zijn menukaart staat. En toch zou dit onderdeurtje verantwoordelijk zijn voor de grootte van de reusachtige vinvis. Wil je weten hoe dat zit? Bekijk dan bovenstaande video. Met een grappige knuffelanimatie maakt biologe Asha de Vos het allemaal duidelijk.