Na een reis van ruim tien jaar en bijna 6,4 miljard kilometer door het zonnestelsel, komt de Europese Rosetta-sonde op woensdag 6 augustus aan bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko (in het kort: 67P/C-G). ESA’s ruimtesonde gaat proberen de geheimen te ontrafelen van de oudste bouwstenen van ons zonnestelsel: de kometen. In dit live-blog lees je het laatste nieuws.
6 augustus, 14.45 Met dit prachtige beeld van de ‘nek’ van de komeet sluiten we dit blog af. Dank voor het lezen en graag tot in november!
ALS-hoogleraar Jan Veldink doet de Amsterdam City Swim: ‘Ik werd gegrepen door de wanhoop van mijn patiënten’
Hoogleraar neurologie en neurogenetica Jan Veldink probeert met zijn onderzoek de exacte genetische factoren van iedere ALS-p ...
6 augustus, 14.40 En hier staan de nieuwe hi-resfoto’s van 67P die Rosetta zojuist naar de aarde heeft gestuurd:
6 augustus, 14.23 Foto’s komen ‘any moment’ online, wordt gezegd.
6 augustus, 14.21 Ongelofelijk veel details op de ingezoomde foto’s.
6 augustus, 14.19 De foto’s staan zo te zien nog niet online. Volgen later.
6 augustus, 14.17 Spectaculair mooie foto’s van 67P/C-G worden nu gepresenteerd.
6 augustus, 14.10 De komeet verliest nu al twee kopjes water per seconde. Dat wordt snel meer, naarmate hij dichter bij de zon komt.
6 augustus, 14.00 Er zijn verschillende oppervlaktetemperaturen gemeten maar het is nu nog niet zeker waardoor de verschillen worden veroorzaakt. De komende weken wordt dat allemaal duidelijk.
6 augustus, 13.48 Mooie preview on screen tijdens de persconferentie van de drie hi-res-foto’s die door Rosetta naar de aarde zijn gestuurd en inmiddels zijn aangekomen. Ze worden nu verwerkt en gecontroleerd en straks vrijgegeven.
6 augustus, 13.30 Omdat de aardappelvormige komeet eigenlijk uit twee aardappels bestaat, beperkt dat het aantal potentiële landingsplekken. Philae draait op zonne-energie dus het is ook belangrijk dat de landingsplaats niet continu in de schaduw ligt. Hieronder een zeer voorzichtig model van de mogelijke plaatsen waar Philae zou kunnen neerdalen:
6 augustus, 13.27 De lander wordt in november achterwaarts naar de komeet geduwd en direct met harpoenen verankerd in de komeetbodem om te voorkomen dat hij terugstuitert. De touch-downsnelheid is ongeveer 1 meter per seconde.
6 augustus, 13.20
I’ve separated out 29 of the best frames of NavCam #67P animation animation for your enjoyment http://t.co/wrEbDkEzfb pic.twitter.com/sfr3jp5Lkp
— Emily Lakdawalla (@elakdawalla) August 6, 2014:
6 augustus, 13.18 De komende weken worden twee keer per week manoeuvres uitgevoerd in de vorm van driehoeken. De massa van de komeet kan op die manier precies worden gemeten. Daarna gaat Rosetta dichter naar de komeet toe om de lander te kunnen laten afdalen.
6 augustus, 13.10 Al het gedetailleerde onderzoek in de komende maanden is nodig ter voorbereiding van de landing van Philae op de komeet, begin november.
6 augustus, 13.09 Er zijn al actieve gebieden op de komeet gezien, met een soort van jets die waterdamp spuwen.
6 augustus, 13.08 Niet alleen wordt het water van de komeet onderzocht, ook zal worden gekeken naar het binnenste van de planeet, door een soort MRI-scan te maken. Philae heeft een lab aan boord, waarin het resultaat van 23 cm diepe boringen in de bodem kunnen worden geanalyseerd. Ook de zwaartekracht van de komeet wordt in kaart gebracht.
6 augustus, 13.04 Ook op de livestream nu uitleg over de wetenschappelijke doelen van Rosetta/Philae.
6 augustus, 13.00 Rosetta gaat de komeet de komende weken nauwkeurig in beeld brengen op 100 km afstand. Langzaam zakt hij daarna in een elliptische baan. Zie de uitleg van New Scientist hieronder:
6 augustus, 12.55 Hieronder een foto van een schaalmodel van de 3 ton wegende Rosetta-sonde, inclusief de zonnepanelen die in werkelijkheid beide 14 meter lang zijn:
6 augustus, 11.45 Wij hebben hier even pauze. Tot straks.
6 augustus, 11.44 En hier is de laatste foto van komeet 67P. WOW!
6 augustus, 11.30 De zaal klapt. Iedereen opgelucht en blij. Rosetta is aangekomen op een afstand van 100 km van komeet 67P. Het wachten is nu op de foto.
6 augustus, 11.29 We’re at the comet!
6 augustus, 11.29 De tv-ploegen in de zaal doorbreken de stilte met hun standuppers.
6 augustus, 11.27 De zaal is stil. Iedereen wacht op het verlossende woord en op de nieuwe hi-resfoto.
6 augustus, 11.25 Als het nu misgaat, wordt het over een paar dagen nog een keer geprobeerd.
6 augustus, 11.24 Over een paar minuten komt de bevestiging dat/of Rosetta met succes in zijn baan is gekomen.
6 augustus, 11.23 ALL LOOKS GOOD!
6 augustus, 11.20 Rosetta gaat niet in een ‘normale’ omloopbaan draaien om de komeet, zoals de aarde om de zon draait, maar blijft er dicht bij in de buurt en maakt steeds kleine bewegingen. Rosetta vliegt als het ware in formatie met 67P mee.
6 augustus, 11.15 De temperatuurmetingen aan het oppervlak van 67P die al zijn gedaan, wijzen uit dat de komeet en stoffig oppervlak heeft, wat van andere kometen ook bekend is. Ook is de coma van de komeet gefotografeerd. Zo’n wolk van stofdeeltjes om de komeet ontstaat wanneer de komeet begint te verdampen als hij dichter in de buurt van de zon komt.
How do you orbit a comet? Here’s a video explaining how @ESA_Rosetta will… http://t.co/W7Zeno862o #RosettaAreWeThereYet — ESA (@esa) August 6, 2014
6 augustus, 11.00 De manoeuvre om Rosetta in zijn baan om de komeet te krijgen is begonnen! Over een halfuur weten we of het gelukt is.
6 augustus, 11.00 Rosetta gaat de komende weken, als hij in zijn baan om de komeet beweegt, een geschikte landingsplek zoeken voor Philae, het robotlandertje van 100 kg dat aan boord is. De bedoeling is dat Philae begin november van dit jaar wordt neergelaten op de komeet. Dit is het meest delicate onderdeel van de hele missie. Omdat de zwaartekracht op 67P/C-G heel erg klein is, moet de lander zich meteen vastschroeven in de bodem zodra hij op het ijzige oppervlak van de komeet staat. Ook worden twee harpoenen uitgeworpen om hem te verankeren, anders zou de lander zichzelf meteen terugduwen in de ruimte zodra hij gaat boren.
6 augustus, 10.55 Kometen zijn de ‘maagdelijke’ restanten uit de tijd van de vorming van het zonnestelsel, zo’n 4,6 miljard jaar geleden. Verondersteld wordt dat kometen het water in de aardse oceanen hebben gebracht. Dat maakt deze missie zo interessant. Onderzoek aan de samenstelling van het ijs en gas van de komeet kan de vraag beantwoorden of kometen inderdaad zo’n prominente rol hebben gespeeld. De instrumenten zijn bovendien nauwkeurig genoeg om aminozuren te kunnen meten, de organische verbindingen die in alle levenden organismen worden aangetroffen. Metingen aan 67P/C-G hebben al uitgewezen dat de komeet per seconde twee kopjes water verliest.
6 augustus, 10.45 Rosetta ontleent zijn naam aan de beroemde Steen van Rosetta die werd gebruikt om het Egyptische hiërogliefenschrift te ontcijferen. Met het onderzoek aan komeet 67P/C-G hopen astronomen de vroegere geschiedenis van het zonnestelsel te ontrafelen.
6 augustus, 10.40 Nog drie praatjes van hoogwaardigheidsbekleders te gaan. Iedereen benadrukt het belang van het ruimteonderzoek en bedankt het team van 200 mensen bij ESA dat aan de Rosetta-missie werkt.
6 augustus, 10.35 Geschiedenislesje van Jan Wörner van het Duitse ruimtevaartcentrum DLR. Van oerknal tot heden samengevat in één jaar. De Rosetta-rendez-vous zit in de allerlaatste seconde.
6 augustus, 10.25 De Duitse politica Brigitte Zypries bedankt ESA en de wetenschappers voor het bedenken (in de jaren 80) van het idee voor de Rosetta-missie. En ze hoopt dat jongeren erdoor geïnspireerd raken.
6 augustus, 10.20 Praatje van ESA-directeur-generaal Dordain gaat vooral over politiek en de rol/het belang van de Europese ruimtevaartorganisatie voor technologie en ruimteonderzoek. Hij blikt vooruit op toekomstige missies en de wetenschap die daarmee wordt gedaan.
6 augustus, 10.05 Perschef Markus Bauer opent de drukbezochte (honderden journalisten, genodigden en cameraploegen) Rosetta-bijeenkomst. Hij vertelt dat vandaag ook de eerste wetenschappelijke resultaten worden bekendgemaakt.
6 augustus, 10.00 Rosetta is het eerste ruimtevaartuig dat in een baan om een komeet gaat draaien en op een komeet gaat landen. De sonde heeft 11 wetenschappelijke instrumenten aan boord, en een robotlandertje, dat Philae heet. Philae heeft 10 instrumenten aan boord. De missie gaat het meest gedetailleerde onderzoek doen, dat ooit aan een komeet is gedaan.
6 augustus, 09.55 Om 10.00 uur start het officiële programma, met praatjes van onder anderen ESA-DG Jean-Jacques Dordain. Het programma van vandaag wordt live gestreamd op http://rosetta.esa.int. In dit blog worden de highlights samengevat. ESA’s social-mediateam is druk bezig aan de tafel hiernaast:
6 augustus 10.45 Om 11.00 uur begint de ‘insertion’-manoeuvre, waarbij Rosetta in zijn positie rond de komeet wordt gebracht; om 11.30 uur is die manoeuvre – als het goed is met succes – afgerond. Dan wordt ook een nieuwe foto gepresenteerd, die gisteren is gemaakt. Later op de dag komen nog meer beelden en filmpjes.
6 augustus, 09.00 Goedemorgen vanuit de press room van ESA’s vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt, Duitsland. De eerste journalisten en cameraploegen komen binnen. Vandaag wordt de ruimtesonde Rosetta in een baan om komeet 67P/C-G gebracht. Naar verwachting komt dat signaal om 11.30 uur. Ook worden nieuwe meetgegevens en een eerste hi-res-foto van de komeet gepresenteerd, gemaakt op een afstand van 100 km.
5 augustus, 15.10 De foto van de komeet die vanmiddag is vrijgegeven. Hij is gemaakt op 4 augustus, toen Rosetta nog slechts 234 km van 67P/C-G was verwijderd:
5 augustus, 13.45 Rond 11.30 uur morgenochtend wordt het signaal verwacht dat Rosetta in een baan om de komeet draait. Het signaal doet er bijna 23 minuten over om de aarde te bereiken:
#Rosetta news junkies should know this: signal is sent tomorrow at 11am, it takes about 23 minutes to get to the s… http://t.co/F9szwwEuQ2
— Jeremy Wilks (@WilksJeremy) August 5, 2014
5 augustus, 12.30 Morgen is Rosetta’s rendez-vous met 67P/C-G ook via een videostream te volgen. New Scientist is aanwezig in ESA’s vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt, Duitsland, vanwaaruit de Rosetta-missie wordt begeleid.
Join @ESA_Rosetta‘s historic rendezvous with comet #67P after a 10-year journey. Livestream starts 6 Aug 08:00 UTC http://t.co/f7nuOjMVuh — ESA (@esa) August 5, 2014
5 augustus, 11.35 In deze video kun je de route volgen die Rosetta heeft afgelegd op weg naar komeet P67/C-G, waar hij morgen aankomt:
5 augustus, 09.45 Dit is de laatste foto van 67P/C-G. Hij is gemaakt met Rosetta’s NAVCAM op 3 augustus. Rosetta bevond zich toen op een afstand van 300 km van de komeet:
5 augustus, 09.35 Hoewel de Rosetta-sonde morgen al arriveert bij de komeet, duurt het nog even totdat de sonde ook daadwerkelijk contact maakt met de komeet. De komende maanden wordt een geschikte landingsplaats uitgezocht. In november zal Rosetta het landertje Philae neerlaten op komeet 67P/C-G. Tegen die tijd lees je hier ook over die gebeurtenis uiteraard het laatste nieuws.
4 augustus, 16:30 Welkom in dit live-blog. De Europese Rosetta-sonde komt woensdag aan bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. ESA’s ruimtesonde gaat proberen de geheimen te ontrafelen van de oudste bouwstenen van ons zonnestelsel: de kometen. De sonde moest bijna 6,4 miljard kilometer afleggen om bij de komeet te arriveren. In dit live-blog lees je het laatste nieuws.
Lees verder: