Een lucifer aansteken, stelt weinig voor. Je veegt het kopje langs de rand van het doosje en voilà, een prachtige vlam ontsteekt. Maar wat gaat er op dat moment om in het kopje van de lucifer? Je kunt het proces stap voor stap volgen in de bovenstaande video van YouTube-kanaal UltraSlo. De videomaker richtte een hogesnelheidscamera op het ontstekende stokje, en schoot maar liefst vierduizend beelden per seconde.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende lucifers, maar de basislucifer ontsteekt als volgt. Door het kopje langs een oppervlak te strijken, ontstaat wrijving waarbij warmte vrijkomt. Dankzij warmte verandert rode fosfor in witte fosfor – een goedje dat bij contact met de lucht ontbrandt. Het kleine beetje hitte dat zo ontstaat, veroorzaakt een nieuwe chemische reactie: de oxidator in het luciferkopje produceert brandend zuurstofgas. De resulterende vlam steekt vervolgens de rest van de lucifer (zwavel en hout) in brand.

Maak kennis met de gewelddadige wereld van strijdende mangoesten
LEES OOK

Maak kennis met de gewelddadige wereld van strijdende mangoesten

Zebramangoesten zijn familie van de stokstaartjes en worden door onderzoekers al jaren als model gebruikt voor samenwerking tussen dieren. Maar deze s ...

Dat alles gebeurt in een fractie van een seconde – maar dankzij UltraSlo kunnen we het proces tot in detail bewonderen.