Een lucifer aansteken, stelt weinig voor. Je veegt het kopje langs de rand van het doosje en voilà, een prachtige vlam ontsteekt. Maar wat gaat er op dat moment om in het kopje van de lucifer? Je kunt het proces stap voor stap volgen in de bovenstaande video van YouTube-kanaal UltraSlo. De videomaker richtte een hogesnelheidscamera op het ontstekende stokje, en schoot maar liefst vierduizend beelden per seconde.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende lucifers, maar de basislucifer ontsteekt als volgt. Door het kopje langs een oppervlak te strijken, ontstaat wrijving waarbij warmte vrijkomt. Dankzij warmte verandert rode fosfor in witte fosfor – een goedje dat bij contact met de lucht ontbrandt. Het kleine beetje hitte dat zo ontstaat, veroorzaakt een nieuwe chemische reactie: de oxidator in het luciferkopje produceert brandend zuurstofgas. De resulterende vlam steekt vervolgens de rest van de lucifer (zwavel en hout) in brand.

Wat de mysterieuze kinderjaren van de aarde ons vertellen over het ontstaan van het leven
LEES OOK

Wat de mysterieuze kinderjaren van de aarde ons vertellen over het ontstaan van het leven

Onderzoekers schetsen een steeds completer beeld van de vroege jeugd van de aarde. Daarmee werpen ze tegelijk nieuw licht op de oorsprong van het leve ...

Dat alles gebeurt in een fractie van een seconde – maar dankzij UltraSlo kunnen we het proces tot in detail bewonderen.